Kronprinsessen takket Stovner-ungdom for inspirasjonen

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på Deichman Stovner under andre dag av Bokbane 2019. Turen startet torsdag på Nationaltheatret stasjon og T-bane til Deichman Tøyen, videre til Deichman Furuset før dagen ble avsluttet på Deichman Stovner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på Deichman Stovner under andre dag av Bokbane 2019. Turen startet torsdag på Nationaltheatret stasjon og T-bane til Deichman Tøyen, videre til Deichman Furuset før dagen ble avsluttet på Deichman Stovner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Jeg tar formen akkurat som den er, og gjør det jeg kan for øyeblikket. Jeg er veldig glad for å gjøre dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag og torsdag var de kongelige til sammen innom seks forskjellige biblioteker. Kronprinsessen forteller at hun var helt utslitt etter Bokbanens første dag, men at hun først og fremst er veldig glad for å ha fått det til i år også.

– Jeg håper jeg klarer å holde ut dagen i dag, for dette er veldig viktig for meg. Men vi må ta en dag av gangen, sa hun til pressen på Tøyen T-banestasjon.

Den litteraturglade kronprinsessen har gjort seg bemerket med Litteraturtoget siden 2014. De siste årene har hun satt av tid til å kjøre tog til ulike kanter av landet for å møte forfattere – og snakke om litteratur.

I høst fikk kronprinsessen konstatert en uvanlig variant av lungefibrose og har i den forbindelse vært sykmeldt og åpen om at hun i perioder ikke kan jobbe like mye som hun ønsker.

– Dere inspirerte meg

Kronprinsesse Mette-Marit avsluttet Bokbanen på Deichman-filialen på Stovner torsdag og takket Stovner-ungdommen for å ha inspirert henne til å ta T-banen.

– I fjor møtte jeg en gjeng ungdommer her på biblioteket som var opptatt av én ting – om jeg likte Stovner. Det ble jeg så grepet av, og jeg tenkte på hvorfor de lurte på det, sa kronprinsessen til de fremmøtte på Stovner bibliotek.

Kronprinsessen lot seg inspirere, og ideen om å bytte ut litteraturtog med T-bane kom etter fjorårets besøk på biblioteket.

– Til ungdommene som spurte meg i fjor om hva jeg synes om stedet deres, vil jeg takke for at dere inspirerte meg til å ta denne reisen gjennom byen, sa kronprinsessen.

VIDEO:Kronprinsesse Mette-Marit har fått lungefibrose

Andre og siste dag av Bokbanen dro kronprinsparet via Nationaltheatret til Tøyen og Furuset før de endte opp på Stovner. På veien møtte de forfatterne Erlend Loe, Janne Stien Drangsholt, Siri Pettersen og Zeshan Shakar.

«Johnny fra Stovner»

Kronprins Haakon deltok også på bibliotekbesøket på Stovner. Han er heller ikke helt ukjent med stedet, siden aliaset hans «Johnny fra Stovner» ble kjent for nær 30 år siden.

En drøy uke før kronprinsen fylte 18 år sommeren 1991 omtalte han seg selv som «Johnny fra Stovner» da en kioskansatt i Kragerø dro kjensel på ham. Historien kom dagen etter i lokalavisa Kragerø Blad, og siden ble det kjent landet over. På spørsmål om hva han tenker om aliaset i dag, svarer han:

– Jeg var 17 år da jeg sa det én gang. Men det er fint å ta T-banen gjennom byen til Stovner. Vi bor i samme by og har en følelse av å være Oslo-borgere uansett hvor vi er fra, sier han.

Måtte steppe inn

Tidligere har kronprinsesse Mette-Marit selv stått for mange av intervjuene på sine bokreiser. Men i år ble P3-profil Silje Nordnes hyret inn til programlederjobben, og kronprins Haakon mønstret på som stand-in i tilfelle hun ikke skulle holde hele løpet ut.

VIDEO:Kronprins Haakon skal opereres

Under onsdagens siste stopp på Deichman-filialen på Majorstuen måtte kronprinsen trå til, og han introduserte forfatterne Lars Saabye Christensen og Zeshan Shakar. Til pressen fortalte kronprinsen at han måtte ta over introduksjonen på 15 minutters varsel.

– Det er veldig godt å ha ham med og kunne spørre om hjelp når jeg trenger det. Det er også alltid veldig koselig å jobbe sammen og få oppleve ting sammen, sier kronprinsesse Mette-Marit, som torsdag var tilbake i slag og holdt alle introduksjonene selv.

Kronprinsparet tok under Bokbanen helt vanlige T-banelinjer som gikk i normal drift.

Onsdag glemte kronprinsparet å løse billett, men torsdag validerte de tydelig billettene sine foran fotografene på Nationaltheatret stasjon før de tok T-banens linje 4.