Medietilsynet vil forlenge nærradioenes liv på FM

Om man skrur av FM-nettet, vil mange aktører legge ned driften, mener Medietilsynet, som tilrår forlenging av FM-nettet for lokalradioer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Om man skrur av FM-nettet, vil mange aktører legge ned driften, mener Medietilsynet, som tilrår forlenging av FM-nettet for lokalradioer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets 198 nærradioer må få sende på FM fram til 2026. Mediemangfoldet i Norge vil ellers bli rammet fordi mange kommer til å legge ned, frykter Medietilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er regjeringen som har bedt om en kartlegging av grunnlaget for å forlenge FM etter 2021. Medietilsynets hovedanbefaling er å forlenge FM-konsesjonene fra 2021 til 2026.

– Vi har blant annet sett på lokalradioenes betydning for mediemangfoldet, hvor langt digitaliseringsprosessen har kommet, den økonomiske situasjonen i bransjen og vurdert hvilke hindringer som kan stå i veien for lokalradioenes overgang fra FM til digitalradio (dab) , sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Les også: Radiolyttingen på bunnivå

Dyrt med dab

Det koster mye å bygge ut dab fordi det ikke er nok leietakere å dele sendekostnadene med. Mange lokalradioer har ikke penger til å klare denne overgangen.

Om man skrur av FM-nettet, vil mange aktører legge ned driften. Særlig distriktene blir rammet.

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det får konsekvenser for mediemangfoldet både i et aktør- og bruksperspektiv, ikke minst i områdene utenfor storbyene, sier Velsand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medietilsynet mener også at potten av tilskudd som går til lokalkringkasting, bør økes, og at pengene også kan gå til investeringer og til drift.et.ting, bør økes, og at pengene også kan gå til investeringer og til drift.

Lokalradioforbundet

Både P4-sjefen og Norsk Lokalradioforbund er fornøyde med rapporten som er lagt fram, ifølge Medier24.

– Dette er noe som treffer en balanse mellom å få fart på digitaliseringen og å ta hensyn til lokalradio, sa P4-sjef Kenneth Andresen.

Leder Aslak Sommerfelt Skretting i Norsk Lokalradioforbund er fornøyd over å ha blitt hørt og mener fem ekstra år vil gi større trygghet for investeringer.

Totalt 198 lokalradiostasjoner har i dag konsesjon til å sende på FM-nett