– Vi er ikke nervevrak, men spente

Bonde Egil Christopher Hoen er klar for en ny vekstsesong og skal snart slippe dyra ut på beite. I fjor klarte han ikke å redde kornavlingene.
Bonde Egil Christopher Hoen er klar for en ny vekstsesong og skal snart slippe dyra ut på beite. I fjor klarte han ikke å redde kornavlingene. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen

Tørken i fjor satte en kraftig støkk i norske bønder. For Egil Christopher Hoen er bedre støtteordninger til klimatiltak kanskje den viktigste saken i årets jordbruksoppgjør.

HOKKSUND (Dagsavisen) – Skulle det bli en ny krisesommer, vil det bli veldig dramatisk. Vi er ikke nervevrak, men vi er spente.

I fjor jobbet Hoen nærmest døgnet rundt for å redde avlingene. Han var da leder av Buskerud Bondelag og måtte også støtte andre bønder som slet voldsomt med tørken.

– Det var både fysisk og psykisk veldig tøft. Det var mange fortvilte bønder som ringte meg og som trengte noen å prate med.

Hoen driver med korn, gris og storfe. I juli i fjor skjønte han at det ikke ville være mulig å redde kornavlingene. Resten av sesongen handlet om å få sådd gras for å skaffe nok fôr til dyra. Gården hadde et eldre vanningsanlegg som han måtte oppgradere. Han brukte 250.000 kroner på et pumpesystem.

– Takket være velvillige kornbønder som lot oss bruke jordene deres til å så gras, har vi klart oss gjennom vinteren.

Hoen vurderer å investere i en ny vanningsvogn og pumpe for å stå bedre rustet til å takle en ny tørkesommer. Men det koster, og i likhet med andre bønder må han hele tida vurdere hvor mye gjeld han kan pådra seg.

– Å drive som bonde er ikke veldig godt betalt. Derfor er det begrenset hva slags investeringer den enkelte kan gjøre.

Les også: Norge ligger ikke i Latin-Amerika

– Enorm pågang

I fjor gikk han med et stort underskudd. Men han fikk dekket en del av tapet gjennom avlingsskadeerstatningen. Ifølge Landbruksdirektoratet har staten utbetalt nærmere to milliarder kroner til bønder som ble rammet av fjorårets tørke.

At fjoråret ble en kraftig vekker for norske bønder, har Morten Freberg hos Brødrene Freberg fått erfare. Selskapet står for rundt 70 prosent av alt salg av vanningsanlegg til jordbruket i Norge.

– Pågangen har vært enorm. Vi har aldri opplevd noe lignende. Vi har allerede solgt mer i år enn vi gjorde i hele fjor, sier Freberg.

Han forteller at fabrikkene begynner å gå tomme og at det også er krevende å skaffe reservedeler. På grunn av den store pågangen har de måttet ansette flere folk.

– Bøndene er veldig redde for å oppleve det samme som i fjor. Vi får forespørsler fra hele landet, og vi har nå kuttet ut privatkundene og prøver å strekke oss så langt vi kan for å dekke opp for landbruket, sier han.

Drenering: Hoen har investert i dreneringsutstyr. God drenering gjør at jorda tåler både mer tørke og nedbør. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen
Drenering: Hoen har investert i dreneringsutstyr. God drenering gjør at jorda tåler både mer tørke og nedbør. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen

Klimabevisst

Helt siden han tok over gården i 2003, har Egil Christopher Hoen merket at klimaet er i endring. Han mener det ikke er noen tvil om at både varme- og nedbørsperiodene er blitt mer intense.

– Dette er en bekymring vi har snakket mye om de siste 10–15 årene.

Hoen har allerede gjort mange investeringer for å tilpasse gårdsdriften til et klima med mer ekstreme værtyper. Han har kjøpt eget utstyr for å drenere jordene. Det går sakte, men sikkert framover. Av sine 1.800 mål, har han nå drenert 150 av dem.

Bønder får tilskudd til drenering fra staten, men ifølge Hoen dekker det under halvparten av kostnadene. For ham vil det koste flere millioner kroner å drenere alle jordene.

– I Polen er det staten som drenerer jorda for bøndene. Bonden betaler en årlig avgift. I mange land tar staten et ansvar for å sikre matproduksjonen, sier Hoen.

Han mener det trengs en skikkelig klimatiltaksplan i Norge.

– En langsiktig og forutsigbar ramme med gode tiltak ville gitt stor grad av trygghet. Hadde jeg visst at ulike støtteordninger lå fast, kanskje over en tiårsperiode, ville jeg følt meg tryggere på å gjøre investeringer.

Men Hoen venter ikke på myndighetene. Han har gjort en rekke tiltak for å tilpasse driften til et endret klima. Hoen har begynt å dyrke jorda på en annen måte.

Tidligere pløyde og harvet han jorda før han sådde kornet. Nå sørger han for at jordene har et plantedekke hele året. Plantene binder karbon fra atmosfæren i jordsmonnet.

– Det lagres mer karbon i bakken og det bygges opp humus (organisk materiale, jou.anm.) som gir god matjord. Jorda blir mer robust til å tåle både tørke og mye nedbør, sier Hoen.

Når jorda blir mer næringsrik, kan han redusere bruken av sprøytemidler.

– Jeg har et hårete mål om å kutte ned bruken av kunstgjødsel og sprøytemidler med 70 prosent uten at avlingene blir mindre.

Han understreker at det vil ta tid å endre måten det dyrkes på.

– Vi er helt i starten av å tilpasse oss, men jeg er trygg på at vi skal finne måter å drive jordbruk på som er robust nok til å takle klimaendringene.

Les også: Vil ikke svare på om han er bekymret for klimaet

Er bøndene bedre rustet?

Arne Bardalen, spesialrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), mener fjorårets krise ble håndtert bra av myndighetene.

– Vi så at man ikke var forberedt på en sånn situasjon, men når omfanget og konsekvensene gikk opp for myndighetene, ble det tatt skikkelig tak. Så er spørsmålet: Har det skjedd noe som gjør at vi er bedre rustet om vi får en ny, vanskelig vekstsesong? Det er jeg mer tvilende til. Det er fortsatt utslippsreduksjoner som har topp prioritet, og jeg har inntrykk av at det tar mye av ressursene.

Bardalen har lenge ment at myndighetene har gjort for lite for å tilpasse norsk matproduksjon til dagens og framtidens klima. Han mener det trengs en konkret handlingsplan for hvilke klimatiltak som bør prioriteres.

Fôr: Mange bønder greide ikke å skaffe nok fôr til dyra sine i fjor. Hoen klarte det – med god hjelp fra naboer og massiv vanning. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen
Fôr: Mange bønder greide ikke å skaffe nok fôr til dyra sine i fjor. Hoen klarte det – med god hjelp fra naboer og massiv vanning. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen

– Vi vet mye om hvordan været kommer til å variere og hvordan ulike værtyper virker inn på jordbruksproduksjonen. Det bør gis konkrete råd om hvordan man best gjennomfører ulike tiltak.

Han mener det ikke kan overlates til den enkelte bonde.

– Man trenger en helhetlig og langsiktig strategi for norsk jordbruk. Dette kan gjøres gjennom jordbruksforhandlingene ved å prioritere økonomiske tilskudd til bestemte formål. Det bør gjøres tiltak som både fører til utslippsreduksjoner og som gjør jordbruket mer robust for vekslende vær.

Han mener dreneringsarbeidet må intensiveres.

– Med god drenering blir det lettere å drive jordbearbeiding til rett tid. Man reduserer risikoen for jordpakking og får bedre rotutvikling.

– Hva er din forklaring på at man ikke har kommet lenger med klimatilpasningstiltak?

– Når man snakker om klimatilpasning, er det ofte slik at man tenker at behovet vil komme i framtida. Man har ikke tatt innover seg at norsk jordbruk faktisk har betydelige utfordringer med det været og klimaet som er i dag. For bøndene er det et dilemma at det er vanskelig å prioritere investeringer når avlingene svikter. Det som trengs nå er en helhetlig plan, sier Bardalen.

Les også: Staten tilbyr bøndene 1 milliard – bøndenes krav er på 1,92 milliarder

Bøndenes krav

Bjørn Gimming, nestleder i Norges Bondelag, mener det er viktig at tiltakene ikke bare handler om utslippskutt.

– Myndighetene har hatt stort fokus på å kutte utslipp, men ikke så mye på tilpasning. Dette går hånd i hånd og må skje samtidig, sier han og legger til:

– Hovedutfordringen er at vi skal produsere mer mat i et endret klima. Bonden har lyst til å gjøre mye og ønsker å tilpasse seg. Det står ikke på bonden, men vi trenger en satsing som gjør det mulig for den enkelte å gjøre nødvendige tiltak.

I årets jordbruksoppgjør krever bøndene blant annet en styrking av landbrukets investeringsfond og at klimainvesteringer må prioriteres når søknader om tilskudd fra dette fondet skal behandles.

Bondeorganisasjonene har også stilt som krav at staten oppretter en egen klimafondsordning for jordbruket som gir skattefordel ved klimainvesteringer og økte bevilgninger til grøfting og drenering.

Les også: Vil bygge en rødgrønn plattform for maten vår

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener
Siste nytt
02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener
Populært