Meny

– Vi er ikke nervevrak, men spente

Bonde Egil Christopher Hoen er klar for en ny vekstsesong og skal snart slippe dyra ut på beite. I fjor klarte han ikke å redde kornavlingene.
Bonde Egil Christopher Hoen er klar for en ny vekstsesong og skal snart slippe dyra ut på beite. I fjor klarte han ikke å redde kornavlingene. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen

Tørken i fjor satte en kraftig støkk i norske bønder. For Egil Christopher Hoen er bedre støtteordninger til klimatiltak kanskje den viktigste saken i årets jordbruksoppgjør.

HOKKSUND (Dagsavisen) – Skulle det bli en ny krisesommer, vil det bli veldig dramatisk. Vi er ikke nervevrak, men vi er spente.

I fjor jobbet Hoen nærmest døgnet rundt for å redde avlingene. Han var da leder av Buskerud Bondelag og måtte også støtte andre bønder som slet voldsomt med tørken.

– Det var både fysisk og psykisk veldig tøft. Det var mange fortvilte bønder som ringte meg og som trengte noen å prate med.

Hoen driver med korn, gris og storfe. I juli i fjor skjønte han at det ikke ville være mulig å redde kornavlingene. Resten av sesongen handlet om å få sådd gras for å skaffe nok fôr til dyra. Gården hadde et eldre vanningsanlegg som han måtte oppgradere. Han brukte 250.000 kroner på et pumpesystem.

– Takket være velvillige kornbønder som lot oss bruke jordene deres til å så gras, har vi klart oss gjennom vinteren.

Hoen vurderer å investere i en ny vanningsvogn og pumpe for å stå bedre rustet til å takle en ny tørkesommer. Men det koster, og i likhet med andre bønder må han hele tida vurdere hvor mye gjeld han kan pådra seg.

– Å drive som bonde er ikke veldig godt betalt. Derfor er det begrenset hva slags investeringer den enkelte kan gjøre.

Les også: Norge ligger ikke i Latin-Amerika

– Enorm pågang

I fjor gikk han med et stort underskudd. Men han fikk dekket en del av tapet gjennom avlingsskadeerstatningen. Ifølge Landbruksdirektoratet har staten utbetalt nærmere to milliarder kroner til bønder som ble rammet av fjorårets tørke.

At fjoråret ble en kraftig vekker for norske bønder, har Morten Freberg hos Brødrene Freberg fått erfare. Selskapet står for rundt 70 prosent av alt salg av vanningsanlegg til jordbruket i Norge.

– Pågangen har vært enorm. Vi har aldri opplevd noe lignende. Vi har allerede solgt mer i år enn vi gjorde i hele fjor, sier Freberg.

Han forteller at fabrikkene begynner å gå tomme og at det også er krevende å skaffe reservedeler. På grunn av den store pågangen har de måttet ansette flere folk.

– Bøndene er veldig redde for å oppleve det samme som i fjor. Vi får forespørsler fra hele landet, og vi har nå kuttet ut privatkundene og prøver å strekke oss så langt vi kan for å dekke opp for landbruket, sier han.

Drenering: Hoen har investert i dreneringsutstyr. God drenering gjør at jorda tåler både mer tørke og nedbør. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen
Drenering: Hoen har investert i dreneringsutstyr. God drenering gjør at jorda tåler både mer tørke og nedbør. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen

Klimabevisst

Helt siden han tok over gården i 2003, har Egil Christopher Hoen merket at klimaet er i endring. Han mener det ikke er noen tvil om at både varme- og nedbørsperiodene er blitt mer intense.

– Dette er en bekymring vi har snakket mye om de siste 10–15 årene.

Hoen har allerede gjort mange investeringer for å tilpasse gårdsdriften til et klima med mer ekstreme værtyper. Han har kjøpt eget utstyr for å drenere jordene. Det går sakte, men sikkert framover. Av sine 1.800 mål, har han nå drenert 150 av dem.

Bønder får tilskudd til drenering fra staten, men ifølge Hoen dekker det under halvparten av kostnadene. For ham vil det koste flere millioner kroner å drenere alle jordene.

– I Polen er det staten som drenerer jorda for bøndene. Bonden betaler en årlig avgift. I mange land tar staten et ansvar for å sikre matproduksjonen, sier Hoen.

Han mener det trengs en skikkelig klimatiltaksplan i Norge.

– En langsiktig og forutsigbar ramme med gode tiltak ville gitt stor grad av trygghet. Hadde jeg visst at ulike støtteordninger lå fast, kanskje over en tiårsperiode, ville jeg følt meg tryggere på å gjøre investeringer.

Men Hoen venter ikke på myndighetene. Han har gjort en rekke tiltak for å tilpasse driften til et endret klima. Hoen har begynt å dyrke jorda på en annen måte.

Tidligere pløyde og harvet han jorda før han sådde kornet. Nå sørger han for at jordene har et plantedekke hele året. Plantene binder karbon fra atmosfæren i jordsmonnet.

– Det lagres mer karbon i bakken og det bygges opp humus (organisk materiale, jou.anm.) som gir god matjord. Jorda blir mer robust til å tåle både tørke og mye nedbør, sier Hoen.

Når jorda blir mer næringsrik, kan han redusere bruken av sprøytemidler.

– Jeg har et hårete mål om å kutte ned bruken av kunstgjødsel og sprøytemidler med 70 prosent uten at avlingene blir mindre.

Han understreker at det vil ta tid å endre måten det dyrkes på.

– Vi er helt i starten av å tilpasse oss, men jeg er trygg på at vi skal finne måter å drive jordbruk på som er robust nok til å takle klimaendringene.

Les også: Vil ikke svare på om han er bekymret for klimaet

Er bøndene bedre rustet?

Arne Bardalen, spesialrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), mener fjorårets krise ble håndtert bra av myndighetene.

– Vi så at man ikke var forberedt på en sånn situasjon, men når omfanget og konsekvensene gikk opp for myndighetene, ble det tatt skikkelig tak. Så er spørsmålet: Har det skjedd noe som gjør at vi er bedre rustet om vi får en ny, vanskelig vekstsesong? Det er jeg mer tvilende til. Det er fortsatt utslippsreduksjoner som har topp prioritet, og jeg har inntrykk av at det tar mye av ressursene.

Bardalen har lenge ment at myndighetene har gjort for lite for å tilpasse norsk matproduksjon til dagens og framtidens klima. Han mener det trengs en konkret handlingsplan for hvilke klimatiltak som bør prioriteres.

Fôr: Mange bønder greide ikke å skaffe nok fôr til dyra sine i fjor. Hoen klarte det – med god hjelp fra naboer og massiv vanning. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen
Fôr: Mange bønder greide ikke å skaffe nok fôr til dyra sine i fjor. Hoen klarte det – med god hjelp fra naboer og massiv vanning. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / dagsavisen

– Vi vet mye om hvordan været kommer til å variere og hvordan ulike værtyper virker inn på jordbruksproduksjonen. Det bør gis konkrete råd om hvordan man best gjennomfører ulike tiltak.

Han mener det ikke kan overlates til den enkelte bonde.

– Man trenger en helhetlig og langsiktig strategi for norsk jordbruk. Dette kan gjøres gjennom jordbruksforhandlingene ved å prioritere økonomiske tilskudd til bestemte formål. Det bør gjøres tiltak som både fører til utslippsreduksjoner og som gjør jordbruket mer robust for vekslende vær.

Han mener dreneringsarbeidet må intensiveres.

– Med god drenering blir det lettere å drive jordbearbeiding til rett tid. Man reduserer risikoen for jordpakking og får bedre rotutvikling.

– Hva er din forklaring på at man ikke har kommet lenger med klimatilpasningstiltak?

– Når man snakker om klimatilpasning, er det ofte slik at man tenker at behovet vil komme i framtida. Man har ikke tatt innover seg at norsk jordbruk faktisk har betydelige utfordringer med det været og klimaet som er i dag. For bøndene er det et dilemma at det er vanskelig å prioritere investeringer når avlingene svikter. Det som trengs nå er en helhetlig plan, sier Bardalen.

Les også: Staten tilbyr bøndene 1 milliard – bøndenes krav er på 1,92 milliarder

Bøndenes krav

Bjørn Gimming, nestleder i Norges Bondelag, mener det er viktig at tiltakene ikke bare handler om utslippskutt.

– Myndighetene har hatt stort fokus på å kutte utslipp, men ikke så mye på tilpasning. Dette går hånd i hånd og må skje samtidig, sier han og legger til:

– Hovedutfordringen er at vi skal produsere mer mat i et endret klima. Bonden har lyst til å gjøre mye og ønsker å tilpasse seg. Det står ikke på bonden, men vi trenger en satsing som gjør det mulig for den enkelte å gjøre nødvendige tiltak.

I årets jordbruksoppgjør krever bøndene blant annet en styrking av landbrukets investeringsfond og at klimainvesteringer må prioriteres når søknader om tilskudd fra dette fondet skal behandles.

Bondeorganisasjonene har også stilt som krav at staten oppretter en egen klimafondsordning for jordbruket som gir skattefordel ved klimainvesteringer og økte bevilgninger til grøfting og drenering.

Les også: Vil bygge en rødgrønn plattform for maten vår

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Mann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere
Siste nytt
11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeMann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33PolitikkSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere
Populært