– Minner oss på hvor viktig det er å beskytte seg når man skal på reise til tropene
Rabies er en neglisjert sykdom og det er behov for mer forskning for å finne en kur, mener infeksjonsoverlege.
Lørdag ble det bekreftet at en pasient som var innlagt på Førde sentralsykehus, var smittet av rabies. Det er første gang siden 1815 at et menneske på fastlandet i Norge har fått rabies.
Pasienten ble bitt av en hund under en ferietur i Sørøst-Asia for to måneder siden og ble gradvis dårligere.
Mandag kveld døde pasienten som var innlagt på intensivavdelingen på Førde sentralsykehus.
Også flere andre i reisefølget skal ha vært i kontakt med hunden. Disse følges opp av Folkehelseinstituttet.
Kristine Mørch er overlege ved infeksjonsseksjonen ved Haukeland universitetssykehus og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for tropiske infeksjonssykdommer.
Les også: Rabiessmittet pasient er død
Hun forklarer at et godt helsevesen og vaksinering av hunder er årsaken til at det er så lenge siden man sist så et tilfelle av rabies i Norge.
– Det er over 100 år siden forrige tilfelle i Norge, så dette er ikke noe folk skal gå rundt å være redde for nå. Viruset kommer ikke til å spre seg i Norge fordi en person har fått rabies. Men det minner oss på hvor viktig det er å beskytte seg når man skal på reise til tropene, sier overlegen til ABC Nyheter.
Fakta om rabies
* Dødelig virussykdom som angriper nervesystemet hos varmblodige dyr. Kalles også hundegalskap.
* Forekommer i 150 land i alle verdensdeler unntatt Australia og Antarktis.
* I industrialiserte land hovedsakelig hos ville dyrearter, men kan spres til husdyr og mennesker. Hunder i Norge skal vaksineres mot rabies.
* Første vaksine til bruk på mennesker ble utviklet i 1885. Dagens vaksine har vært i bruk siden 1976.
* Rabies er ikke påvist hos mennesker i Norge siden 1815. Det siste tilfellet hos dyr på fastlandet var i 1826.
* Viruset ble første gang påvist hos polarrev på Svalbard i 1980. Rabiessmitte er ikke blitt overført til mennesker på Svalbard.
* Verdens helseorganisasjon anslår at 50.000– 70.000 personer årlig dør av rabies på verdensbasis. De fleste ofrene er barn i India og Afrika. Nesten alle er bitt av hund.
* Sykdommen overføres via kroppsvæske, normalt som følge av bitt.
* Ved bitt må såret straks vaskes med såpe, og behandling med vaksine og medisin settes i gang så raskt som mulig.
* Uten behandling vil sykdommen vanligvis bryte ut etter tre til tolv uker. Det tar sjelden lengre tid enn et år.
* Symptomer er smerter eller ubehag rundt bittstedet, feber, hodepine og sykdomsfølelse. Deretter følger uro og angstanfall, krampeanfall og ofte perioder med voldsom oppførsel. I noen tilfeller inntrer lammelser og koma uten forutgående kramper. Uten behandling ender sykdommen med døden etter to til sju dager. (Kilde: Folkehelseinstituttet, helsenett.no)
60.000 rabiesdødsfall hvert år
Hun forklarer at rabies er en veldig vanlig sykdom i u-land, og at virussykdommen på verdensbasis krever minst 60.000 menneskeliv hvert år.
– Rabies er mest utbredt i Asia, spesielt i India hvor det er minst 20.000 rabiesdødsfall hvert år, men er også et problem i andre tropiske land, forklarer Mørch.
Det finnes ingen effektiv behandling mot rabies, som dermed er dødelig i de aller fleste tilfeller. Men sykdommen kan forebygges ved vaksinering.
– Hvis man skal til et område med mye rabies, bør man ta kontakt med en reiseklinikk for å høre om man trenger vaksine.
Flere kan dele samme vaksinedose
Det er særlig aktuelt dersom man skal oppholde seg i tropene over lengre tid og om man står i risiko for å komme i kontakt med dyr, forklarer overlegen.
– Men også vanlige turister kan fort komme i kontakt med dyr.
– Det er veldig viktig å holde seg unna dyr, som hunder, katter og apekatter når man er i områder med rabies, understreker hun.
Mørch forklarer at rabiesvaksinen er relativt dyr, men at det er mulig å dele en dose på flere og fremdeles få den forebyggende effekten.
– Fordi vaksinen er så dyr kan det bli mye penger om man skal vaksinere en hel familie med en dose til hver. Ifølge WHO kan man ta så lite som en tidel av vaksinedosen, slik at en hel gruppe eller familie kan bruke samme vaksinedosen, og likevel få god effekt.
Kontakt helsevesenet så raskt som mulig
Hvis man blir bitt, klort eller slikket på skadet hud av et dyr i et rabiesområde må man ta kontakt med helsevesenet der man er for å få vaksinen.
– Kontakt helsevesenet så fort som mulig. Hvis man er vaksinert fra før, er det ikke like dramatisk som i tilfeller der man ikke er vaksinert. Da trenger man bare ny dose med vaksine, det har de gjerne tilgjengelig i u-land også.
– Om man ikke er vaksinert fra før, må man også ta rabiesimmunglobelin og det kan det være vanskeligere å få tak i. Men kontakt uansett helsevesenet innen et døgn eller to.
– Rabies er en neglisjert sykdom
– Internasjonalt etterlyses mer forskning på rabies. Er du enig i at det er behov for mer rabies-forskning med tanke på å utvikle effektiv behandling?
– Jeg er glad du spør om det, for det er klart det trengs mer forskning. Dette er en av de mange neglisjerte fattigdomsassosierte sykdommene. Eksperter i land der det finnes mye rabies er fortvilet over at det gjøres så lite forskning.
Selv om det er altfor lite forskning på rabies, har vært gjennomført en del forsøk med effekten av ulike antivirale midler, forklarer Mørch.
– Dessverre er det slik at alle de antivirale medisinene man har testet ut, ikke har gitt noen effekt mot rabiesviruset. Det samme gjelder for flere av virushjernebetennelsene, som er noen av de alvorligste infeksjonene vi ser.
– Herpesvirushjernebetennelse som man ser tilfeller av i Norge, finnes det medisin mot, men likevel er det høy dødelighet. Men når det gjelder rabiesvirus og de fleste virus som gir hjernebetennelse, har man ikke effektive antivirale midler, sier Mørch.