Norsk offiser hedres for henting av kjemiske våpen fra Syria

Det norske lasteskipet Taiko ved kai i Latakia i Syria i februar 2014. Arkivfoto: Marthe Brendefur / Forsvaret / NTB scanpix
Det norske lasteskipet Taiko ved kai i Latakia i Syria i februar 2014. Arkivfoto: Marthe Brendefur / Forsvaret / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommandørkaptein John Gunnar Refsnes ledet det norske arbeidet med å hente ut kjemiske våpen fra Syria i 2014. Nå hedres han med Forsvarets innsatsmedalje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Refsnes er en av mange som mottar medaljer på Akershus festning i Oslo under markeringen av frigjørings- og veterandagen 8. mai.

Kommandørkapteinen har jobbet med sikkerhet og prosedyrer i en årrekke, og om bord på det sivile lasteskipet Taiko var han sjef for teamet som skulle ivareta og sikre den dødelige lasten, samt for sikkerheten til 27 sivile og 28 militære om bord.

Uthentingen trakk ut i tid og var preget av at Syria var i krig.

– Om nettene ute i havet kunne vi se rakettnedslag og ildgivning oppe i fjellene. Og en dag mens vi lå til kai, slo to raketter ned rundt 700 meter fra Taiko. Det er bare litt mer enn to skipslengder unna, forteller han.

I begrunnelsen for tildelingen berømmes Refsnes for sitt lederskap, mot og evne til å fatte riktige beslutninger i vanskelige situasjoner.

– Jeg gjorde bare jobben min, og det har vel ikke gått opp for meg hvor stort dette er. Jeg er takknemlig, men føler meg ikke som noen helt, sier han.

Refsnes sier medaljen også er en heder til alle om bord som bidro til at operasjonen ble så vellykket.

Under arrangementet på Akershus festning onsdag skal kong Harald legge ned krans og statsminister Erna Solberg (H) tale. Også stortingspresidenten, forsvarsministeren og forsvarssjefen skal være til stede.