Mehamn-drapet: Siktede (35) har voldtekt og kidnapping på rullebladet

Den siktede i Mehamn-saken har et omfattende rulleblad på Island. – Vi begynner å danne oss et bilde av hva som skjedde i timene før drapet ble begått, sier avsnittsleder for taktisk etterforskning i Finnmark politidistrikt, Torstein Pettersen.
Den siktede i Mehamn-saken har et omfattende rulleblad på Island. – Vi begynner å danne oss et bilde av hva som skjedde i timene før drapet ble begått, sier avsnittsleder for taktisk etterforskning i Finnmark politidistrikt, Torstein Pettersen. Foto: Politiet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den islandske mannen som er siktet for å ha drept sin 40-årige halvbror i Mehamn, er vel kjent. Han skal tidligere være dømt for svært alvorlig kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For en uke siden ble 40 år gamle Gisli Thor Thorarinsson drept i Mehamn i Finnmark.

Den hovedmistenkte skal være født i 1983. 35-åringen skal være offerets halvbror og har et langt strafferegister på Island. Det opplyser islandske medier.

Vidar Zahl Arntzen er mannens forsvarer, og han sier til NRK at den siktede omtaler drapet som «et forferdelig tragisk uhell».

35-åringen ble avhørt av politiet først onsdag denne uken, etter å ha motsatt seg – Han er en knust mann. Han har likevel kontroll på hva som skjedde, og har gitt en sammenhengende redegjørelse for hendelsene den aktuelle dagen, kvelden og natten, sier Arntzen.

Voldsdommer

Den islandske avisen Morgunblaðið kunne tidlig opplyse at den hovedmistenkte har begått en rekke alvorlige handlinger de siste 20 årene. Hans siste dom var på 15 måneders fengsel for å ha kjørt i narkotikapåvirket tilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig skal han ha brutt vilkårene for prøveløslatelse etter å ha kidnappet en person. På Island skal han i 2002 være idømt 22 måneders fengsel etter å ha voldtatt en 16 år gammel jente, og i 2010 ble han – ifølge den islandske avisen – dømt til to års fengsel for å ha holdt en mann fanget, og grov vold.

Raskt pågrepet

Han ble for første gang avhørt 1. mai, blant annet fordi det skal ha vært problemer med å skaffe en islandsk tolk på grunn av SAS-streiken.

Han erkjente da ikke straffskyld i henhold til siktelsen. En annen mann ble også avhørt, men han benektet da å ha noe med drapet å gjøre. De to ble pågrepet lørdag formiddag i et bolighus i Gamvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De pågrepne oppholdt seg i huset. Da bevæpnet politi kom gikk de to ut og la seg på bakken frivillig, sa lensmann Tarjei Leinan Mathiesen i Porsanger til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danner seg et bilde

Politiet i Finnmark har så langt avhørt et førtitalls vitner.

– Vi begynner å danne oss et bilde av hva som skjedde i timene før drapet ble begått, opplyste avsnittsleder for taktisk etterforskning i Finnmark politidistrikt, Torstein Pettersen, i en pressemelding torsdag.

Da ble vitner som kjente avdøde og de siktede fortsatt avhørt, og etterforskningen pågikk – blant annet med sikring og analyse av elektroniske spor. Politiet har tatt beslag i et skytevåpen og videre analyse vil vise om dette var drapsvåpenet.

– Det innebærer også at vi går inn i en fase der media ikke vil kunne få løpende oppdateringer om etterforskningen og det som eventuelt framkommer. Vesentlig informasjon som politiet kan dele med offentligheten vil derimot bli delt, sa Pettersen.