En av ti norske kommuner har vært utsatt for dataangrep det siste året

En av ti kommuner har opplevd dataangrep, men sliter med å rekruttere IKT-spesialister.
En av ti kommuner har opplevd dataangrep, men sliter med å rekruttere IKT-spesialister. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt en av ti kommuner har vært utsatt for dataangrep som førte til tap av data eller arbeidstid det siste året. Men de sliter med å skaffe IKT-spesialister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tre av fire statlige virksomheter som har forsøkt å ansette IKT-spesialister det siste året har opplevd problemer med dette. For kommunene er dette tallet 36 prosent.

Med problemer menes det at det har tatt mer enn tre måneder å få rekruttert noen med ønsket kompetanse, eller at virksomheten eller kommunen måtte ansette noen med en annen formell kompetanse enn den de søkte etter.

Flere rapporterer om slike problemer nå enn ved forrige undersøkelse i 2018. Det gjelder både statlige virksomheter, kommuner og fylkeskommuner.

Aktuelt: Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep

I statlige foretak har 73 prosent av virksomhetene som har forsøkt å rekruttere spesialister opplevd problemer det siste året. I 2018 var dette tallet 55 prosent.

Det er imidlertid store variasjoner innenfor sektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant kommunene svarte 36 prosent at de opplevde problemer i 2019, mot 32 prosent året før.

Stadig flere statlige virksomheter rapporterer også at manglende kompetanse i stor eller ganske stor grad er et hinder for utviklingen av digitale løsninger. Andelen har økt jevnlig siden 2013 – det første året med tilgjengelige tall.

I 2019 rapporterte 36 prosent av de statlige virksomhetene om mangel på kompetanse som et problem. For kommuner er andelen 43 prosent.

Aktuelt: Nordmenn naive når det gjelder datasikkerhet