Greenpeace i aksjon mot oljerigg i Hammerfest

Miljøorganisasjonen Greenpeace har igjen gått til aksjon mot oljeriggen West Hercules, som skal bore for Equinor i Barentshavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire aktivister fra Greenpeace klatret opp på Seadrill-riggen West Hercules mandag morgen, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark.

Oljeriggen forberedes til ny sesong for oljeboring i Barentshavet som starter i mai.

– Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikkevoldelige protester her i dag, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge.

Natur og Ungdom var også representert i aksjonen.

– Det er bare noen uker siden skoleelever over hele landet streiket for klimaet. Vi krever at Norge tar sin del av ansvaret for klimaendringene, og slutter å lete etter mer olje og gass, sier nestleder Halldis Helle i Natur og Ungdom.

Miljøorganisasjonene har sammen saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf. De mener at lisensen for hvor West Hercules skal bore i Barentshavet, er omfattet av klimasøksmålet. Tildelingen er ifølge organisasjonene i strid med kommende generasjoners rett til et levelig miljø, som er nedfelt i Grunnloven.

Klimasøksmålet skal opp for Borgarting lagmannsrett i november.

Aktuelt: Fiji belyser norsk dobbeltmoral i brev til kronprinsen