Et samfunn i sorg etter drapet i Mehamn

– Framover er det viktig å ta vare på de nærmeste og de som er berørte av hendelsen, sier rådmann Øyvind Korsberg. Arkivfoto. (NTB-foto: Terje Bendiksby)
– Framover er det viktig å ta vare på de nærmeste og de som er berørte av hendelsen, sier rådmann Øyvind Korsberg. Arkivfoto. (NTB-foto: Terje Bendiksby) Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokalsamfunnet i Mehamn i Finnmark er i sorg etter at en 40 år gammel mann ble skutt og drept lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør så vondt å tenke på at noen har hatt det så vondt inni seg og gått så langt som dette, sier kirketjener Marielle van Dop til iFinnmark.

Lørdag ettermiddag var Mehamn kirke åpen, slik at mennesker i sorg skulle ha et sted å samles.

– Er det noen som ønsker det, så er vi her for at folk skal kunne snakke med oss. Dette er ikke noe formelt. Og vi viser sorg sammen med kommunens innbyggere, tilføyer rådmann Øyvind Korsberg.

I den lille kommunen i Finnmark bor det ifølge VG i underkant av 1.200 innbyggere. 800 av dem bor i kommunesenteret Mehamn.

Alle kjenner alle

To islendinger ble lørdag formiddag pågrepet i en politiaksjon mot et hus i tettstedet Gamvik, rundt 15 kilometer fra kommunesenteret. Også her hadde de åpen kirke lørdag.

– Dette er tungt og trist. Enn så lenge vil vi holde åpen kirke. Et møtepunkt for familie og kolleger eller andre som ønsker et sted å komme til. Her kan de tenne lys, skrive bønnelapp eller ha en samtale med oss som er til stede, sier prest Maria Dale Ljosland til iFinnmark. Overfor VG beskriver hun et lite samfunn hvor «alle kjenner alle». Hun og forteller om gråt og klemmer i kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkene holdt åpent i samarbeid med kommunen.

– Framover er det viktig å ta vare på de nærmeste og de som er berørte av hendelsen, sier rådmann Korsberg, som også skryter av kriseteamet.

Ba om tilgivelse

En av de siktede nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, opplyser forsvarer Jens Berhard Herstad til NRK sent lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

En av de siktede ba lørdag morgen om tilgivelse på sin Facebook-side. iFinnmark har oversatt teksten, der mannen også skriver at han ikke mente å skyte. Politiet er kjent med Facebook-innlegget.

Får Kripos-hjelp

Politiet fikk meldingen om at en mann var skutt like før klokken 5.30 lørdag morgen.

Den 40 år gamle mannen ble funnet hardt skadd i et bolighus i Mehamn i Gamvik kommune i Finnmark. Det ble forsøkt gjenopplivning på stedet, men han døde kort tid etterpå.

Lørdag ettermiddag opplyser etterforskningsleder Monica Lorentzen til NRK at politiet har bedt Kripos hjelpe til med etterforskningen. På grunn av flystreiken er det usikkert når de kan være framme i Mehamn.

Avdøde vil bli sendt til obduksjon i Tromsø.