Krever renholdet tilbake til byen: – Det handler om helse, miljø og sikkerhet

Agnieszka Almukhtar jobber som fast ansatt renholdspersonale på en skole i Oslo, og jobber med å kartlegge hvilke skoler som selv ansetter renholdere, og hvilke skoler som leier inn disse fra et kommersielt firma. Etter lengre tids sykdom fikk Agnieszka tegninger fra barna på skolen der hun jobber.
Agnieszka Almukhtar jobber som fast ansatt renholdspersonale på en skole i Oslo, og jobber med å kartlegge hvilke skoler som selv ansetter renholdere, og hvilke skoler som leier inn disse fra et kommersielt firma. Etter lengre tids sykdom fikk Agnieszka tegninger fra barna på skolen der hun jobber. Foto: FOTO: Stian Fyen / Dagsavisen

– De som gjør rent på kommunens institusjoner skal være ansatt i kommunen, mener renholdsoperatør Agnieszka Almukhtar.

De siste årene har Oslo tatt renovasjon og vaktmesterne tilbake i kommunal regi. Nå krever fagforeningene at renholdet blir neste på lista.

– Se her! Jeg ble helt målløs. Jeg var veldig, veldig rørt. Det hadde ikke skjedd hvis det var tilfeldige mennesker som gjorde renholdet.

Agnieszka Almukhtar jobber som renholdsoperatør på Rødtvedt barneskole. Hun holder fram en bunke tegninger med lykkønskninger hun fikk av barna på skolen etter at hun var syk en lengre periode i fjor.

– At barna faktisk ser hvem som gjør rent gjør også at de får en større respekt for arbeidet, sier Almukhtar, og forteller om sin hjertesak: At de som gjør rent på kommunens institusjoner skal være ansatte i kommunen, ikke i et privat firma.

Les også: – Ligg unna søpla vår, Høyre

Ingen har i dag full oversikt over hvor mange institusjoner som kjøper private renholdstjenester og hvor mange som har egne ansatte renholdere. Men før valget i Oslo til høsten krever Fagforbundet at alle renholdere i kommunen skal ansettes av nettopp kommunen.

– Renhold er et av de viktigste miljøtiltakene du kan ha på enhver arbeidsplass. Det handler om helse, miljø og sikkerhet. Det er så grunnleggende at vi mener kommunen bør drifte sitt eget renhold, sier leder i Fagforbundet i Oslo, Roger Dehlin til Dagsavisen.

Les også: – Kommunene må tilby flere jobber til folk med nedsatt arbeidsevne

Offentlig eller privat

Siden de rødgrønne vant makta i Oslo for snart fire år siden har de tatt flere tjenester som tidligere var konkurranseutsatt tilbake igjen til kommunen.

Etter søppelkaoset valgte man å ta renovasjon tilbake. Byrådet har sagt nei til alle nye private barnehager, de fornyer ikke kontrakter med private sykehjem. Og i vinter begynte de igjen å ansette vaktmestre på skolene.

Almukhtar er tillitsvalgt, og glødende opptatt av at renholderne skal være fast ansatte på skolene. I tillegg til nærheten til brukerne trekker hun fram at det gir bedre tjenester og større fleksibilitet når det samme personalet er på samme arbeidsplass hver dag.

– Her har vi faste møter med rektor, og døren er alltid åpen ved behov. Det er lett å si ifra hvis noe må forandres eller ikke er som det skal. Det kommer ikke til å skje med et privat firma. Vi har en helt annen fleksibilitet, og vi kan tilpasse oss barnas skolehverdag, sier hun, og legger til:

– Jeg mener ikke at renholdere i private firmaer er dårligere. Men for at et privat firma skal vinne et anbud må de være konkurransedyktige og være billigere enn de andre. Og hvordan blir de billigere? Jo, ved å spare tid, lønn og pensjon.

Les også: – Etter å ha brukt måneder på å rydde opp i de borgerliges søppelkaos, blir jeg faktisk forbanna (DA+)

Fikk tegninger: Etter lengre tids sykdom fikk Agnieszka tegninger fra barna på skolen der hun jobber. Foto: Foto: Stian Fyen / dagsavisen
Fikk tegninger: Etter lengre tids sykdom fikk Agnieszka tegninger fra barna på skolen der hun jobber. Foto: Foto: Stian Fyen / dagsavisen

Lover ikke

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, vil ikke på stående fot love renholderne at alle skal bli ansatt i kommunen. Men han sier han skal vurdere hvordan byrådet kan løfte renholdernes lønns- og arbeidsvilkår.

– Folk som arbeider for Oslo kommune skal ha skikkelige lønns- og arbeidsvilkår. Etter byrådsskiftet i 2015 har vi tatt tilbake den politiske kontrollen over velferdstjenestene og vi har gått i front for et anstendig arbeidsliv.

– Kommersialiseringen av velferden har stoppet opp, kommunen driver flere velferdstjenester selv og vi har innført Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv. Med Oslomodellen stiller vi strenge krav både til lønns- og arbeidsvilkår og kvalitet på tjenestene når bedrifter driver på oppdrag for kommunen, sier Johansen.

NHO: – Merkelige påstander om privat renhold

NHO reagerer kraftig på påstandene om at renholdet blir bedre med kommunale medarbeidere.

NHO Handel og Service organiserer mange av de private renholdsleverandørene. Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn reagerer på påstandene om at private renholdere tilbys dårligere lønns- og pensjonsvilkår enn kommunalt ansatte renholdere.

– Renholdsbedrifter i NHO Service og Handel har i samarbeid med Arbeidsmandsforbundet (NAF) og LO betydelig fokus på opplæring og kompetanse, i hele spekteret fra basisopplæring til fagbrev. Renholdere som tar fagbrev som renholdsoperatør kan få 10.000 kroner i stipend fra NHO Service og Handel, og dersom de er organisert kan de også få stipend fra Norsk Arbeidsmandsforbund og LO. Påstanden om at kompetanse best utvikles i offentlig regi er derfor merkelig, sier hun.

At private tilbydere ikke nødvendigvis kan gjøre jobben billigere mener de også er feil.

Les også: Stadig flere på trygd: – Staten vil tjene på å subsidiere flere jobber

Sykefravær og pris

– Fagforbundet bør lese FAFO-rapporten som kom i fjor som heter «Sykefravær i private og kommunale sykehjem og renholdsvirksomheter».

– Der slås det fast at det finnes eksempler på svært godt arbeid med sykefravær både i renholdsbedrifter, og i kommuner som har renhold i egen regi, men at sykefraværet gjennomgående er lavere i bedriftene enn i kommunene. Det er flere grunner til dette, men det er omforent at et lavere sykefravær er en viktig indikator på trivsel og god ledelse, og at det gir kontinuitet og forutsigbarhet til arbeidsmiljøet, sier Kaltenborn.

Pris og kvalitet

– NHO Service og Handel ønsker at offentlige anbud skal legge mer vekt på kvalitet og mindre på pris. Dette vil gjøre at anbud innenfor renhold fungerer bedre enn når kun pris vektlegges. Dette bestemmer kommunene helt selv.

Hun reagerer også på påstandene om at fast ansatte renholdere på institusjonene er mer fleksible.

– Bedrifter som jobber for kommunen eller andre store leverandører har alltid beredskap og systemer for uforutsette behov, sier hun.

Vil ha buss, renhold og barnevern

I disse dager sender venstresidetankesmien Manifest ut en pamflett om nettopp rekommunalisering av offentlige tjenester. Forfatterne av pamfletten mener å vise at det å ta tilbake tidligere konkurranseutsatte tjenester som renovasjon, kollektivtransport og renhold fører til både bedre og mer effektive tjenester, lavere sykefravær og mer fornøyde ansatte.

Ida Wangberg i Manifest sier at det er flere tjenester i Oslo kommunen bør ta tilbake enn bare renholdet.

– Bussdriften er verdt å se på. Der ser vi at arbeidsvilkårene er blitt veldig forverret med anbudsutsettingen vi har i dag. Sjåførene jobber delte skift, der de kjører i både morgenrushet og ettermiddagsrushet, og kanskje kveld i tillegg. Det kan få konsekvenser for trafikksikkerheten.

Hun trekker også fram sykehjemsdrift, og andre velferdstjenester som barnevern og bo- og omsorgstilbud for personer med utviklingshemminger.

– Hovedfordelen med å drive disse tjenestene selv er at man får et mer langsiktig og helhetlig perspektiv når man skal forbedre kvaliteten på tjenestene. Man kan investere i ansatte og utstyr på en annen måte, og man gir rom til de ansatte til å finne ut hvordan man kan gjøre tjenestene bedre, sier Wangberg.

At private tjenestetilbydere stort sett kan tilby en bedre pris, sier hun i og for seg er riktig.

– På kort sikt kan man spare noe. Men det er utrolig vanskelig å spare penger uten at det går ut over kvaliteten. På sikt trenger ikke innsparingene å være store, og hva er det egentlig innsparingene består i? Jo, stort sett lavere lønns- og pensjonsvilkår for en gruppe som allerede er lavt lønnet, sier Wangberg.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Siste nytt
01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Populært