Politidirektoratet:Operativt politi i hele landet skal være bevæpnet under 17. mai-feiringen

Politiets innsatspersonell over hele landet skal være bevæpnet under større arrangementer og folkeansamlinger 17. mai, opplyser Politidirektoratet.

I 2017 var det satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
I 2017 var det satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politifolk på bakken skal være klare til å reagere umiddelbart hvis det skulle komme et terrorangrep mot større arrangementer og folkeansamlinger under feiringen av nasjonaldagen, understreker politidirektør Benedicte Bjørnland overfor NTB. Sikkerhets- og beredskapstiltaket som i fjor ble gjennomført i Oslo, skal nå gjelde for hele landet.

Beslutningen innebærer at politifolk i tilknytning til større arrangementer, denne gangen vil være bevæpnet. Bevæpningsadgangen er avgrenset til såkalt innsatspersonell som er sertifisert til å bære våpen under større arrangementer, og det vil være opp til politimesterne å vurdere hvilke arrangementer dette gjelder.

Politidirektoratet baserer seg på den generelle trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste som ikke har noen konkrete opplysninger knyttet til 17. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Handlingsmønstre i gjennomførte terrorangrep ute i Europa har vært rettet mot større folkeansamlinger. Derfor har vi besluttet at den praksisen som var i Oslo i fjor, skal vi i år ha i hele landet. Det betyr at operativt personell tilknyttet større arrangementer skal være bevæpnet 17. mai, sier Bjørnland til NTB.

Aktuelt: Kun ett politidistrikt har bedt om fast punktbevæpning – ni måneder etter at politikerne sa ja

Ingen konkrete trusler

Hun understreker at politiet ikke har mottatt noen konkrete opplysninger fra PST om at det foreligger trusler knyttet til 17. mai-feiringen. PST har ikke avgrenset sin trusselvurdering geografisk. Den gjelder hele landet, poengterer politidirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vi i bakhodet når vi i år lager planer for sikkerhet og beredskap på 17. mai. Vi tror feiringen skal foregå trygt og godt, men vi kommer til å ta høyde for at politiet skal kunne agere umiddelbart hvis det skulle skje noe, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvidet politibevæpning kommer i tillegg til en rekke andre sikkerhets- og beredskapstiltak – åpne og hemmelige – på nasjonaldagen. Spesielt har det store barnetoget opp Karl Johan og forbi slottsbalkongen i Oslo fått ekstra oppmerksomhet fra politiet de siste årene. I fjor var sidegater til paradegaten sperret av med busser og politibiler, og selve toget ble passet på av bevæpnet politi.

Les også: Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø

Vil beskytte barna

Trondheim og Stavanger gikk i fjor for framskutt lagring, noe som betyr at politiet hadde våpen tilgjengelig i politibilene. I Bergen var det ikke generell bevæpning 17. mai, men politiet hadde punktbevæpnede patruljer på særlig risikofylte steder.

I år kommer alle de store byene til å ha bevæpnet politi. Også i mindre byer og på mindre steder må politimesterne vurdere om tog og arrangementer i deres dekningsområde er av en slik størrelse og art at det faller inn under Politidirektoratets definisjon av «større arrangementer og folkeansamlinger». Direktoratet har ikke satt en spesifikk størrelse eller tallfestet antall deltakere, men vil gi hver enkelt politimester muligheten til å utøve skjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror publikum er alminnelig opplyst og registrerer det som har skjedd av hendelser ute i verden og i våre naboland. Jeg tror også de skjønner at våre ønsker og motiv for dette er å sørge for en god avvikling av nasjonaldagen med barna våre i spissen, og at dette ikke er en del av den generelle bevæpningsdebatten sier politidirektøren.

Les også: Politiet klarer ikke å bestemme seg for elektrosjokkvåpen