Fortsatt stor skogbrannfare i deler av Sør-Norge

Det er fortsatt stor skogbrannfare i deler av Sør-Norge. Her et utbrent området etter skogbrannen i Sokndal i Rogaland som begynte tirsdag.
Det er fortsatt stor skogbrannfare i deler av Sør-Norge. Her et utbrent området etter skogbrannen i Sokndal i Rogaland som begynte tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt ettersom hvor i landet du bor, kan du forberede deg på både flom, jordskred og skogbrannfare i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

e oppjusterte farevarslene på varsom.no gjelder flom og skred de nærmeste dagene.

Til tross for at det er meldt en god del nedbør i Sør-Norge denne helgen, er det fortsatt stor skogbrannfare i flere fylker. Nedbøren er ikke nok til å minke brannfaren vesentlig, men noen steder kommer det likevel såpass mye at det er fare for flom og for jord- og sørpeskred.

I deler av Telemark og Buskerud er både flom- og jordskredfaren på nest høyeste nivå de nærmeste dagene. I Telemark gjelder dette et ganske stort område, mens i Buskerud er det Nore og Uvdal, Rollag, Flesberg og Kongsberg-området som er mest utsatt.

100 millimeter

Det er ventet opp til 100 millimeter nedbør i løpet av lørdag og søndag. Nedbørsmengdene vil variere lokalt. Høy temperatur vil opprettholde stor snøsmelting også i høyfjellet, melder NVE.

Nedbøren reduserer skogbrannfaren ned til nivå to, nest laveste, for Oslo, Østfold og Vestfold, samt deler av Telemark og Buskerud. Også i Sogn og Fjordane, på Helgeland og i Salten er farenivået lavt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men for Møre og Romsdal, Trøndelag, Hedmark, Oppland og Akershus er det fortsatt stor skogbrannfare – på oransje nivå – det nest høyeste.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Økende vannføring

Kombinasjonen mye regn og vedvarende snøsmelting vil gi økende vannføring i små og store elver. Også i vassdrag uten snø ventes stigende vannføring på grunn av mye regn.

Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag. Varslingsnivået er endret fra gult til oransje.

Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy etter flere uker med snøsmelting. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.