Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre

Sylo Taraku, forfatter og rådgiver i Agenda, sier norske myndigheter må gjøre det de kan for at IS-foreldre returnerer til Norge. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix
Sylo Taraku, forfatter og rådgiver i Agenda, sier norske myndigheter må gjøre det de kan for at IS-foreldre returnerer til Norge. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsekspert Atle Mesøy mener faren ved å hente hjem norske IS-foreldre er overdrevet. Agenda-rådgiver Sylo Taraku sier det er å bagatellisere terrorfaren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakker om ekstremister som ikke bare støtter IS, men som også fysisk har sluttet seg til verdens farligste organisasjon. Da holder det ikke å si at det statistisk sett er en liten fare for at de vil begå et terrorangrep, sier Taraku til Klassekampen.

Mesøy i organisasjonen U-Turn, som bistår kommuner som har ansvar for hjemvendte fremmedkrigere, sa onsdag til avisen at trusselen er overdrevet.

Eksperten viste til en studie utført av terrorforsker Thomas Hegghammer, som viser at 1 av 360 hjemvendte IS-krigere utgjorde en terrorfare. Over 3.000 har fremmedkrigere har returnert til Europa. Av dem har tidligere fremmedkrigere stått bak seks angrep eller planlagte angrep i europeiske land.

– Å snakke om rehabilitering er å starte i feil ende. Først må IS-krigerne stå til ansvar for sine handlinger under en lokal eller internasjonal domstol, mener Taraku.

Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å hente hjem foreldreløse norske barn av IS-krigere i Syria, men sier Norge ikke har mandat til å skille barn og foreldre, i de tilfellene der foreldrene fortsatt er sammen med barna sine.

Aktuelt: To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem