Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken

59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sitt nedbrente hus på Sjøvegan i Salangen i Troms for over 20 år siden. Torsdag kommer retten med sitt svar på drapsgåten.
59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sitt nedbrente hus på Sjøvegan i Salangen i Troms for over 20 år siden. Torsdag kommer retten med sitt svar på drapsgåten. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Torsdag feller retten sin dom i den over 20 år gamle drapssaken i Sjøvegan i Troms. Aktor har bedt om 17 års fengsel for mannen som er tiltalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi la ned påstand om 17 års fengsel. Dette dreier seg om et grufullt drap som er begått for å skjule en voldtekt. I tillegg kommer ildspåsettelsen som er ytterligere skjerpende, sa statsadvokat Torstein Lindquister til NTB før saken ble tatt opp til doms for tre uker siden.

– Vi mener det er feil mann som er tiltalt, og at han må frifinnes, sa forsvareren til den 38 år gamle srilankeren, advokat Alexander Greaker, i sin prosedyre før han la ned sin påstand.

Svaret fra Nord-Troms tingrett kommer torsdag, får NTB opplyst. ABC Nyheter sitter på samme opplysninger. Retten vil først orientere partene før dommen blir offentliggjort.

Innsikt: Datteren om drapstiltaltes forklaring: – Det er totalt absurd

Huset ble påtent

Enken Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept med 13 knivstikk i ruinene av sin nedbrente bolig på Sjøvegan i Salangen i Troms 15. juli 1998.

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt egen hjem på Sjøvegan. Foto: Politiet
Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt egen hjem på Sjøvegan. Foto: Politiet

Politiet mener huset ble påtent for å skjule drapet og en forutgående voldtekt.

Tiltalte står overfor et erstatningskrav fra hvert av Bendiktsens barn på 350.000 kroner.

Beløpet er beregnet ut fra den belastningen det har vært for de etterlatte å leve med at drapet på moren har vært uoppklart i over 20 år i tillegg til de skjerpende omstendighetene i saken.

Aktuelt: Drapstiltalt om det påståtte forholdet til Marie-Louise (59): – Vi kom hverandre nær

– Hinsides enhver fornuft

Den 38 år gamle srilankiske mannen som er tiltalt i saken, nekter straffskyld og avviser påstandene om at han voldtok og drepte Bendiktsen før han satte fyr på huset henne.

Mannen var 17 år gammel da Bendiktsen ble drept.

Den drapstiltalte 38-åringen nekter straffskyld. Foto: Privat
Den drapstiltalte 38-åringen nekter straffskyld. Foto: Privat

Under rettssaken forklarte 38-åringen at han hadde et kortvarig intimt forhold til den 59 år gamle kvinnen, og at dette forklarte hvorfor det ble konstatert at biologisk materiale funnet på Bendiktsen, tilhørte ham.

Avdødes datter og sønn festet ikke lit til tiltaltes forklaring.

– Jeg trodde det skulle bli vanskelig å være her i retten, men det er noe av det letteste jeg har gjort de siste 20 årene. Det har vært som en elendig film eller en forferdelig dårlig bok, der ingenting henger sammen. Det han (tiltalte, journ.anm.) påstår er så hinsides enhver fornuft og så langt unna jeg kjente mamma, forklarte sønnen i retten.

Aktuelt: Vil peke ut alternative gjerningsmenn: – Han er svært sentral

Ubesvart drapsgåte

Det over 20 år gamle drapet har vært en av Norges ubesvarte drapsgåter og kanskje den mest og best etterforskede i norsk rettshistorie.

Bare i løpet av det første halvannet året av etterforskningen ble det tatt avhør av 800 personer, foretatt rundspørring blant 2.500 personer og gjennomgått 800 tips.

Først nå kan drapsgåten, som har vært svært belastende for lokalsamfunnet på Sjøvegan og ikke minst for Bendiktsens etterlatte, ha fått sitt svar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden