Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener

Illustrasjonsfoto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

At kampflyregningen har økt med mange milliarder kroner, kommer til å rasere andre forsvarsgrener, advarer forsker ved Sjøkrigsskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Oppfølgingen av Forsvarets langtidsplan faller i fisk om en så stor årlig sum må tilfalle kampflyinvesteringen, sier forsker og hovedlærer i sjømakt Ståle Ulriksen i Sjøkrigsskolen, ifølge Bergens Tidende.

Avisen skrev tirsdag at totalregningen for F-35-investeringen er rundt 16 milliarder kroner høyere enn regnestykket i 2012. Forsvaret må dekke nesten hele kostnadsøkningen for kampfly og baser, noe som kan bety at 2 milliarder kroner årlig må tas ut av Forsvarets drifts- og investeringsbudsjett fram til 2025.

– Jeg klarer ikke å se hvordan Forsvaret skal makte å finansiere dette på egen hånd. Det vil medføre dramatiske konsekvenser for Forsvarets operative evne, sier leder Jens Jahren i Befalets fellesorganisasjon.

Forsvaret bestrider imidlertid deler av BTs tall. De mener egenfinansieringen har økt med 8,2 milliarder, ikke 14 milliarder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden