Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk

<p>Statsminister Erna Solberg ut mot Arbeiderpartiet.</p>
Statsminister Erna Solberg ut mot Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) mener Arbeiderpartiets innvandringspolitikk vil føre til flere flyktninger hvis kommunene skal få være med og bestemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap vedtok på sitt landsmøte før påsken at kommunene skal få være med og si sitt om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot etter forhandlinger mellom regjeringen og kommunen.

Dette får Solberg til å reagere kraftig, melder NRK.

– Mange kommuner har bedt om å få bosette flere flyktninger enn vi har. Et forhandlingssystem med kommunene ville gitt oss et større kvoteantall enn det vi har fastsatt fra regjeringens side, sier hun.

– Mange har ledig kapasitet

Hun mener det i dag er mange kommuner som har stor kapasitet og vilje til å ta imot mange flere flyktninger enn det man totalt sett ønsker for landet. Hun viser til at den store tilstrømmingen av flyktninger for noen år tilbake sørget for at flere kommuner bygde opp et stort mottaksapparat og nå har mye ledig kapasitet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at Solberg ikke har rett i dette.

– Det er ikke noe i dette forslaget som vil føre til flere flyktninger. Regjeringen skal bestemme, men ha en god samtale med kommunene. En forhandling betyr ikke at kommunene skal bestemme hvor mange som skal bo i hver kommune, men regjeringen skal lytte til dem, sier Støre til NRK.

Støre understreket under «Politisk Kvarter» på NRK tirsdag morgen at systemet ikke er slik at kommunene kan melde inn hvor mange flyktninger de vil ha og dermed får det.

Les også: Ap krever teaterbeklagelse fra Solberg

Migrasjonsplattform

I vedtaket om migrasjonsplattform fra landsmøtet heter det blant annet at partiet ønsker å «starte en prosess mellom stat og kommune med mål om å identifisere hvor mange norske kommuner kan bosette årlig. Asylankomster, antallet kvoteflyktninger og familiegjenforening med flyktninger skal ses i sammenheng.»

Videre heter det at «Vi skal samarbeide med Kommune-Norge for å sikre integreringsevne og forutsigbarhet i det lokale integreringsarbeidet slik at integreringen kan starte fra dag en».

Les også:

Unge Høyre: – Vi gruset Erna på miljø

Solberg kan få storbytrøbbel i kommunevalget


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden