Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge

385 barn bor på hemmelig adresse i Norge, ifølge tall fra Kripos. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
385 barn bor på hemmelig adresse i Norge, ifølge tall fra Kripos. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

385 barn i Norge bor på hemmelig adresse, såkalt kode 6 og 7, ifølge Kripos. Det må forskes mer på hvilke konsekvenser dette får for barna, mener psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg bor en rekke barn på hemmelig adresse i regi av barnevernet, men disse finnes det ikke nasjonale tall på, ifølge P4.

Psykolog og fagansvarlig Stian Tobiassen ved Stine Sofie Senteret mener at det er lite kunnskap i Norge om hvordan en slik livssituasjon påvirker barna i det lange løp.

– Hele livet er rigget rundt å forsøke å unngå en fare. Den uforutsigbarheten vet vi jo fra sammenlignbare situasjoner at er med å skape mye uhelse over tid, sier Tobiassen.

Han sier disse barna på mange måter er på flukt i eget land.

– Dette er barn som lever med en potensiell fare i hverdagen sin, og som man ikke har mulighet til å beskytte på annen måte enn ved å ta bort identiteten deres, sier psykologen.

Barn som lever på kode 6 er barn som er frarøvet sitt oppvekstmiljø. Han mener dette kan gjøre at de utfordringer og belastninger som barna allerede har, blir enda vanskeligere.

– Ved å fjerne barna fra den faren ofte en enkeltperson utgjør, så fjerner man også alle de trygge relasjonene barna har rundt seg, sier han.