BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner

VIDEO: Se opptak av fremleggelsen av Forsvarets årsrapport her. 

Kampflyutgiftene knyttet til Norges F-35-investering har økt med 16 milliarder til en total sum på 97 milliarder, ifølge Bergens Tidende. De rødgrønne reagerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalregningen for kampflyinvesteringen er rundt 16 milliarder kroner høyere enn regnestykket i 2012, ifølge avisens beregninger.

I årets statsbudsjett har Forsvarsdepartementet fjernet et ord om styringsmålet som var til stede senest i fjorårets budsjett, nemlig at målet skal «fastholdes».

Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, erkjenner overfor Bergens Tidende at sannsynligheten er lavere for å nå styringsmålet satt i 2012, men understreker at det ikke betyr at styringsmålet er lagt til side.

Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis

– Skandale

Aps forsvarspolitiker Martin Kolberg reagerer på at regjeringen sitter med kunnskap om at styringsmålet muligens ikke kan nås, uten at Stortinget har blitt orientert. Han får støtte av andre rødgrønne politikere.

Sps forsvarspolitiske talsperson, Liv Signe Navarsete, sier saken er urovekkende.

– Nå må vi trekke i nødbremsen og stoppe bestillingen av de siste flyene, sier SV-leder Audun Lysbakken til avisa.

På Twitter utdyper partilederen og kaller avsløringen svært alvorlig.

– Vi har lenge advart mot at kjøp av for mange kampfly er en prisbombe som truer forsvaret vårt. Nå må regjeringen legge kortene på bordet, og videre flykjøp må stanses!, tvitrer Lysbakken.

Også hans partifelle Kari Elisabeth Kaski tar til Twitter. Hun kaller utgiftsøkningen «en skandale av dimensjoner».

Les også: F-35 kan bli stående på bakken på grunn av pilotmangel

Stemmer ikke

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) framholder at flyene ikke er blitt dyrere – snarere at de holder seg godt innenfor kostnadsrammen Stortinget er informert om.

– Stortinget er godt kjent med kostnadsutviklingen og endringene i valutakursen. Dersom valutakursen hadde holdt seg på samme nivå som i 2012, ville vi vært godt under styringsrammen. Fortsatt ligger vi godt under kostnadsrammen. Det er også Stortinget informert om. Derfor er jeg uenig med dem som snakker om en kostnadssprekk for F-35, sier statsråden til NTB.

Også Forsvaret bestrider deler av framstillingen. De framholder blant annet at rundt 2,7 milliarder kroner som skal brukes på å oppgradere bygningsmassene på Ørland og Evenes, ikke er direkte relatert til kampflyanskaffelsen, men er kostnader som følger av Ørlands eksistens som flyplass.

Aktuelt: NATO vil ha Norge til å kjøpe tankfly til milliarder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært