Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred

Faren for at tunge snøskavler løsner og utløser skred øker, ifølge Røde Kors. Nå råder de turgåere til å bruke øynene og holde seg i god avstand til slike skavler. 
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Faren for at tunge snøskavler løsner og utløser skred øker, ifølge Røde Kors. Nå råder de turgåere til å bruke øynene og holde seg i god avstand til slike skavler. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors råder alle turgåere til å være bevisste på ras, ettersom faren øker for at tunge snøskavler løsner og utløser skred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mildvær og høyere temperaturer øker faren for skavlbrudd som utløser skred. Turgåere rådes til å legge rastepausen og skituren i god avstand til slike skavler, opplyser Røde Kors i en pressemelding.

– Bruk kartet når du planlegger turen. Finn ut hvor fjellryggen går, slik at du er sikker på at det er fast grunn under snøen. Vær obs på at skavlen kan knekke overraskende langt inne på ryggen, sier Håkon Storhaug i nasjonal ressursgruppe for skred i Røde Kors.

Oppfordringen kommer etter at mannskaper fra Røde Kors i Finnmark, på Haukelifjell og i Trøndelag det siste døgnet har sett observert flere skred og skavler med tung og våt snø som trolig er i ferd med å knekke, og flere skred som allerede har gått.

– Skavler som knekker kan utløse store skred selv i områder som ikke er typiske toppturer, sier Storhaug.

Røde Kors har så langt i påsken registrert under halvparten så mange oppdrag som på samme tid i fjor. Det har også vært få hente- og søkeoppdrag i fjellet, som er en tendens Røde Kors håper fortsetter.