Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel

Gatekunstneren AFK har i løpet av natten hengt opp et bilde av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Bildet henger på samme sted som det kontroversielle bildet av Sylvi Listhaug ble hengt opp for ett år siden. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix
Gatekunstneren AFK har i løpet av natten hengt opp et bilde av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Bildet henger på samme sted som det kontroversielle bildet av Sylvi Listhaug ble hengt opp for ett år siden. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aktivistene som forsøkte å ta ned kunstverket av Julian Assange i Berge, har snudd etter kritikk fra kunstneren selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da de tre mennene som var i ferd med å fjerne bildet av Julian Assange på Nygårdshøyden i Bergen, fikk høre at gatekunstneren AFK ikke hadde sans for aktivismen, snudde de.

– Jeg respekterer kunstnerens ønske, men er fortsatt bekymret for at det blir tagget ned, sier Kristian Eik, som er en av de tre mennene, til NRK.

Assange-bildet har ført til heftig debatt i Bergen påskeaften. På et tidspunkt skal det ha stått rundt 15 personer foran bildet av Assange og kranglet om det er riktig å skjære bildet bort, ifølge Bergens Tidende.

Til Bergensavisen sa de tre mennene lørdag formiddag at de ønsket å bevare bildet, selge det og donere pengene til WikiLeaks.

Kunstner kritisk

– AFK anser dette som en gave til gaten som ikke skal kapitaliseres på, sier kunstnerens talsperson Christer Holm til NTB.

Natt til lørdag hengte gatekunstneren AFK opp et bilde av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange på Nygårdshøyden i Bergen. Bildet henger på det samme gatehjørnet der kunstneren i fjor hang opp et bilde av Frp-politiker Sylvi Listhaug.

Det nymalte bildet er av en oransjekledd Assange og innehar blant annet ordene «Free Press». Ordene står i et kryss i et kikkertsikte mot hjertet hans.

I tillegg er det under malt to figurer og en konvolutt, som blant annet forestiller Frihetsgudinnen i New York og første grunnlovstillegg i den amerikanske grunnloven.

Selv håper gatekunstneren at bildet kan bidra til refleksjon rundt viktigheten av å beskytte pressefriheten, varslere og journalister.

– Ligner, men ikke like

Kunstnerens talsperson mener det er synd om folk har lært at de kan ta ned kunst på gaten.

Det kontroversielle kunstverket av Sylvi Listhaug som dukket opp på samme husvegg andre påskedag i fjor, ble noen dager senere malt over med svart maling. Noen studenter tok kunstverket ned og klarte å fjerne malingen ved hjelp av neglelakkfjerner. Studentene solgte senere bildet for 300.000 kroner.

– Selv om situasjonene ligner hverandre, så er de ikke like. Listhaug-bildet ble først vandalisert, og da følte kunstneren at det ikke lenger var hans sak. Dette kunstverket tilhører gaten, sier Holm.

Vest politidistrikt skriver i en pressemelding at de ikke har fått noen anmeldelse vedrørende fjerningen av gatekunsten.

AFK er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Gatekunstneren har valgt å ha skjult identitet fordi han føler «anonymitet gir han friheten til å være den han er», har han uttalt i et tidligere intervju med NRK.

Personvernpolicy