Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge

Frps Per-Willy Amundsen mener det er uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge.
Frps Per-Willy Amundsen mener det er uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener det ikke er mulig å hente barna til IS-kvinner alene og kaller det «selvskading» å ta familiene hit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i et intervju med Aftenposten at Amundsen bruker begrepet «selvskading» om det å hente barna og mødrene som har bodd i IS-området til Norge.

– Med det mener jeg at mødrene har sin lojalitet til radikal islam. Det samme kan gjelde for mindreårige, mange er lært opp og trent av IS. De er potensielle terrorister. Det er et problem PST får på sine hender og de har nok utfordringer, sier Amundsen til NTB.

På spørsmål om hvordan han ser på muligheten for å hente barn uten mødrene fra flyktningleirer i Syria og Irak, svarer han:

– Det er helt uaktuelt å hente personer til Norge.

Les også: Norskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS

– Konstruert

Hans partifelle Silje Hjemdal, som er familiepolitisk talsperson, sier hun er åpen for å diskutere om barn kan hentes til Norge, men forutsetningen er at foreldrene samtykker til at de kommer uten dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår hennes intensjoner, sier Amundsen.

Men han omtaler det likevel som «en konstruert problemstilling» og anser det som umulig å gjennomføre.

– Barna vil bli brukt som ankerbarn. I neste runde kan både mor og far kreve å komme til Norge, deretter hele storfamilien. Det har uoversiktlige og potensielt farlige implikasjoner. Vi må holde hodet kaldt, mener han, og sier hans synspunkt per i dag er partiets linje.

– Er det rom for å diskutere dette innad i Frp?

Jeg mener vi må stå tydelig på at disse personene skal rettsforfølges og at det er foreldrene som må ta ansvar for ukloke beslutninger de har tatt på vegne av sine barn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre

– Greie forhold

Amundsen mener det trengs et internasjonalt tribunal der blant annet kvinnene som har støttet IS-kalifatet må stilles til ansvar. Overfor NTB medgir han at slike rettsprosesser vil ta lang tid. I mellomtiden mener han det internasjonale samfunnet må avhjelpe situasjonen i Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det beste vi kan gjøre nå er å sørge for greie humanitære forhold i leirene, sier han.

Norge bør ikke prioritere arbeid for å forsøke å slå fast hvem som har tilknytning til Norge, ifølge Amundsen.

Dette er imidlertid noe utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har omtalt som særlig viktig. I helgen opplyste hun at Norge samarbeider tett med tolv europeiske land i jakten på mulige løsninger, men sto fast på regjeringens linje om at det ikke er aktuelt å hente noen fra leirene slik situasjonen er nå.

Amundsen advarer Søreide mot å gjøre noe «dramatisk annerledes».

– Vi er flere partier som sitter i regjering. Frp har en tydelig holdning til dette. Det skal tas hensyn til, sier han.

Les også: KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere

Raja sammenligner med Kongo-saken

Men også KrF og Venstre har sterke synspunkter og krever at regjeringen griper inn for å hjelpe barna vekk fra de kummerlige forholdene i flyktningleirene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper det snart vil være mulig for regjeringen å si at, ja, dette er vanskelig, men ja, vi vil forsøke likevel å hjelpe disse barna hjem. Det er det eneste valget som vil tåle historiens dom, skriver parlamentarisk nestleder Abid Raja i et innlegg i VG onsdag.

Les også: Røde Kors kan hente hjem norske Syria-barn

Han viser til innsatsen norske myndigheter la ned for å hjelpe leiesoldatene Joshua French og Tjostolv Moland da de satt fengslet i Kongo.

– Har vi to standarder for å hjelpe norske borgere i utlandet? Ser vi det som viktigere å hjelpe to etnisk norske menn som har blitt dømt for drap i Kongo, enn å hjelpe førti norske barn med brune foreldre som har blitt utsatt for noe av det verste et barn kan utsettes for, mot sin vilje? spør han.