KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere

Det er dårlige forhold i flyktningleiren al-Hol i Hasaka-provinsen i Syria. Her bor det ifølge NRK minst seks barn som er norske statsborgere eller har norsk tilknytning.
Det er dårlige forhold i flyktningleiren al-Hol i Hasaka-provinsen i Syria. Her bor det ifølge NRK minst seks barn som er norske statsborgere eller har norsk tilknytning. Foto: Maya Alleruzzo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å finne en løsning for å hente ut norske barn fra Syria og Irak, og det haster, mener KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presset på regjeringen øker for å finne en løsning for barna til norske kvinner som sluttet seg til IS eller bodde i IS-kontrollert område.

– For KrF er det viktig å prøve å finne en løsning som gjør at barn som det kan dokumenteres at har norsk statsborgerskap, kan komme til Norge. Vi mener dette er barn som helt uskyldig har kommet i en situasjon hvor de absolutt ikke bør være. Norge bør kjenne sitt ansvar for å prøve å finne løsninger, sier Grøvan til NTB.

Han mener dette bør være en sak som har høy prioritet i regjeringen som hans parti er en del av.

– Enkelte av disse barna har store fysiske utfordringer, og de lever i en leir med dårlige forhold. Dette haster, sier Grøvan videre.

Les også: Norskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS

Han vedgår at det er vanskelige spørsmål som må løses, blant annet å slå fast at barna har norsk statsborgerskap. Et stort spørsmål er også om Norge og andre land kan hente barna, men ikke mødrene. Grøvan mener en forutsetning må være at foreldrene, eller den som har foreldreansvar, gir tillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grøvan viser til at Utenriksdepartementet jobber med å finne løsninger i samarbeid med andre land.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bekrefter dette overfor Aftenposten, og ifølge VG hadde hun møter med regjeringspartienes stortingsgrupper om saken i forrige uke.

– Tafatt

Samtidig holder hun fast på linjen som statsminister Erna Solberg (H) har gitt uttrykk for: At det ikke er aktuelt å hente ut noen fra leirene. Solberg mente dette var for utrygt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Aftenposten er ikke alle i grasrota i KrF fornøyd med regjeringens arbeid med å hjelpe de norske barna. Trude Brosvik, KrFs listetopp ved fylkestingsvalget i nye Vestland fylke, mener regjeringen gjør for lite.

– De er for tause og for tafatte, sier hun til Aftenposten.

Les også: Hjelpeorganisasjoner: Haster å hente hjem IS-kvinner og barn

Intern uenighet

Det er uenighet innad i regjeringen om saken. Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja løftet tidlig saken og krevde at Norge må hente barna hjem, men Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim gikk sterkt ut mot dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere humanitære hjelpeorganisasjoner etterlyste i helgen handling fra regjeringen, blant dem Redd Barna. Men organisasjonen advarer mot å skille mødre og barn, ifølge Vårt Land.

Det finnes ikke noen eksakte tall på hvor mange norske statsborgere som befinner seg i flyktningleirene der i hovedsak kvinner og barn som har levd i IS-området, holder til. Men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har anslått at rundt 40 barn har mor eller far som bodde i Norge før de sluttet seg til IS.

Les også: Røde Kors kan hente hjem norske Syria-barn