Støttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet

Tirsdag faller dom mot Frode Berg i byretten i Moskva. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Tirsdag faller dom mot Frode Berg i byretten i Moskva. Foto: Tore Meek / NTB scanpix. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tirsdag faller dommen mot Frode Berg i spionsaken i Russland. Da begynner også diplomatiets kvern å male for alvor for å få nordmannen fri, mener flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder for Frode Bergs støttegruppe Øystein Hansen tror det har foregått mye på bakrommet allerede.

– Jeg tror at diplomatiets kvern har malt lenge. Når Erna Solberg sier at de skal gjøre det beste for Frode Berg, regner jeg med at hun har sine ord i behold, sier han til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) var nylig i Russland, der hun møtte president Vladimir Putin. På spørsmål fra pressen i etterkant av møtet utelukket ikke Putin en benådning av Berg, men understreket samtidig at det først må foreligge en dom.

Trøblete sak

Saken er samtidig trøblete for Norge, som de siste årene har hatt et anstrengt forhold til stormakten i øst. Enn så lenge holder Utenriksdepartementet kortene tett til brystet om hva som faktisk vil skje når dommen og straffutmålingen mot Frode Berg forkynnes i byretten Moskva klokka 8.30 norsk tid.

– Det er det ikke mulig å si i dag. Vår kommentar nå er at vi ikke kommenterer en pågående rettssak, og vi vil ikke spekulere i utfallet, sier pressevakt i UD Ane Haavardsdatter Lunde til NTB.

Les også: Berg-forsvarer tror på mildere dom

Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og har siden sittet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han var på spionoppdrag da han ble pågrepet. Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men han har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen. Aktoratet har lagt ned påstand om 14 års fengsel for den pensjonerte grenseinspektøren.

Den norske etterretningstjenesten har fått kritikk for angivelig å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag til Russland. E-tjenesten ønsker å kommentere saken, men viser til UD, som fastholder at saken mot Frode Berg behandles som en konsulærsak.

Håper og tror

Heller ikke Frode Bergs advokater vet hva som vil skje når dommen er klar.

– Det vet vi ikke noe om, annet enn at vi advokatene vil fortsette langs de formelle sporene, i første rekke å vurdere muligheten for soningsoverføring og å søke om en mulig benådning, uttalte hans forsvarer Brynjulf Risnes til NTB nylig.

– Men vi håper og tror det foregår noen andre prosesser, sier han.

Øysten Hansen peker på at Sør-Varanger i år skal markere at det er 75 år siden frigjøringen av Øst-Finnmark, med utenriksministrene for både Norge og Russland til stede.

– Vi kan ikke ha denne saken hengende over oss da, sier han.

Les også: Rettsmøte om Frode Berg-dom starter tirsdag morgen

Ubåter i sentrum

Ifølge Aftenposten kan nye, stillegående russiske atomubåter være kjernen i saken mot Frode Berg. Aktor Milana Digajeva har tidligere hevdet at Berg samlet informasjon om disse.

– Han ble pågrepet mens han fikk informasjon fra en russisk borger som jobbet for et selskap i forsvarsindustrien, og denne borgeren opererte under FSBs kontroll, sa hun til nyhetsbyrået Ria Novosti, før hun overfor NRK gikk tilbake på opplysningen og sa at Frode Berg kun var blitt brukt som kurér.

Ifølge forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen har Norge tidligere spilt en viktig rolle i kartleggingen av russiske ubåter. Ved å oppnå en måling av utbåten, en såkalt «signatur», er det mulig å gjenkjenne fartøyene ved senere anledninger.

– Disse signaturene er så overlevert til amerikanerne og britene med en klapp på skulderen til Norge, sier Ulriksen til avisa.

Les også: Putin utelukker ikke en benådning av Frode Berg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden