Hjelpeorganisasjoner: Haster å hente hjem IS-kvinner og barn

SDF-styrkene står ved IS-krigere som har flyktet fra Baghouz, øst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
SDF-styrkene står ved IS-krigere som har flyktet fra Baghouz, øst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere humanitære hjelpeorganisasjoner i Norge etterlyser handling fra regjeringen. Kirkens Bymisjon sier de ikke er trygge på planene til myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag møtte Kirkens Bymisjon og Redd Barna Utenriksdepartementet og Barne- og familiedepartementet for å diskutere norske fremmedkrigere og barna deres. Regjeringen ønsker ikke at de skal hentes hjem.

Organisasjonene mener barna av IS-krigere er uskyldige og i fare og bør hentes hjem, skriver Aftenposten. De mener det haster at Norge setter sammen et team av spesialister som kan imot norske barn av IS-foreldre når de kommer.

– Urolige

– Vi er urolige for at arbeidet med å etablere et spesialisert tilbud ikke er kommet langt nok, og vi er etter møtet ikke trygge på at det finnes en tilstrekkelig plan fra norske myndigheter, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon til avisen.

Kirkens Bymisjon og Redd Barna møtte departementene på vegne av Norsk Folkehjelp, SOS barnebyer og UNICEF Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi savner at norske myndigheter uttaler tydelig at de prioriterer dette, sier Monica Sydgård, leder av Redd Barnas norgesprogram.

Omsorg

Generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp sier det er fullt mulig å bringe barna til Norge, og sier det er aktører det er mulig å samarbeide med for å få dette til på en god måte.

– Barna må møtes med omsorg og tett oppfølging. Og det haster, sier Westhrin til Dagbladet.

Ifølge en måling Ipsos MMI utførte for Dagbladet forrige uke ønsker 63 prosent å hente Syria-barna hjem. 29 prosent sier nei.

– Det er sterke grunner til at Norge bør ta disse barna til Norge. Det er dessuten forankret i FNs barnekonvensjon, som Norge har underskrevet, sier Westhrin.