Kontrollkomiteen ber regjeringen vurdere andre helikoptre til Forsvaret

NH90 under Paris Air Show i 2015. S
NH90 under Paris Air Show i 2015. S Foto: Francois Mori / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil at Stortinget skal kreve at regjeringen presenterer alternativer til Forsvarets skandalehelikopter NH-90.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i komiteens innstilling etter at de har gransket NH-90-anskaffelsen.

– Vi ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en status for NH-90-prosjektet og se om det å finne alternative helikoptre kan være en del av løsningen, sier Svein Harberg (H) til Aldrimer.no.

14 NH-90-helikoptre skulle vært på plass i 2008, men bare åtte er levert og seks av dem kan bare brukes til trening. Det blir dessuten langt dyrere å drive og vedlikeholde helikoptrene enn først antatt. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har anslått en årlig ekstrakostnad på 470 millioner kroner.

Kontrollkomiteen har behandlet saken på grunnlag av granskingsrapporten fra Riksrevisjonen, hvor det blant annet ble konkludert med at Forsvaret og skattebetalerne har brukt 8 milliarder kroner på noe som ikke er blitt levert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil foreløpig ikke kommentere stortingskomiteens vurderinger eller innstilling til vedtak.

«Riksrevisjonens undersøkelse av anskaffelsen og innfasingen av maritime helikoptre til Forsvaret (NH90) behandles av Stortinget 7. mai. Der vil forsvarsministeren delta og redegjøre for regjeringens syn på saken», skriver kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet (FD) i en epost til Aldrimer.no.