Michelle Obama: – Forandring kommer ikke fra slottet eller Det hvite hus

USAs tidligere førstedame Michelle Obama holdt foredrag i Oslo Spektrum torsdag kveld. Hun er aktuell med boken «Min historie» (Becoming), og har turnert med samtaleserien «Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
USAs tidligere førstedame Michelle Obama holdt foredrag i Oslo Spektrum torsdag kveld. Hun er aktuell med boken «Min historie» (Becoming), og har turnert med samtaleserien «Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I Oslo Spektrum oppfordret USAs tidligere førstedame Michelle Obama tilhørerne til å oppsøke folk med annen bakgrunn enn sin egen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Michelle Obama møtte et nesten fullsatt Oslo Spektrum torsdag kveld, på sin samtaleturné i forbindelse med utgivelsen av selvbiografien «Becoming».

I Oslo snakket USAs første afroamerikanske førstedame om fremmedfrykt og et mer splittet samfunn. Hun understreket viktigheten av utdanning og oppfordret ungdom til å ta et friår og til å dra ut i verden for å møte mennesker som lever på en annen måte.

– Forandring kommer ikke fra slottet eller fra Det hvite hus. Det skjer mellom folk hver eneste dag, sa Obama.

– Ikke vær redd for naboen din

Sist gang hun var i Oslo var da ektemannen fikk Nobels fredspris i 2009. Denne gangen benyttet hun sjansen til å fortelle om oppveksten i et arbeiderklassenabolag i Chicago.

Ved hjelp av gamle klassebilder viste hun hvordan halve klassen forsvant i såkalt «white flight» i løpet av få år – de hvite flyttet fra nabolaget da flere afroamerikanere kom til. I den forbindelse manet hun publikum til å ikke være redde for det ukjente.

– Sett deg selv i noen andres sted, og ikke vær redd for naboen din, sa Obama.

Videre ba hun unge om å være nysgjerrige, og hun kom med et lite Trump-stikk.

– Vil du lære noe, gjør det ved hjelp av en bok og ikke i form av en tweet. Man kan virkelig ikke uttrykke seg godt på 13 eller 36 tegn. Slutt med det, sa hun til stor jubel fra salen.

Tre barn – uaktuelt

Foredraget «Becoming» har samme tittel som memoarene hennes, som er solgt i mer enn ti millioner eksemplarer. I boka skriver hun blant annet om frustrasjonen hun kjente da hun satte sin egen advokatkarriere til side for å la ektemannen satse og sikte mot toppen av politikken.

Den tidligere førstedamen viet også mye av samtalen torsdag kveld til å snakke om tiden som Barack Obamas kjæreste og ektefelle og som førstedame.

Hun fortalte at midt i valgkampen da ektemannen stilte som president første gang, foreslo han at de skulle få et tredje barn. Det var ikke aktuelt for den kommende førstedamen.

– Politikken er ditt tredje barn. Vær så god, var svaret hun ga til Barack.

Det har blitt spekulert i om eksførstedamen selv har ønsket å bli president. I Oslo avviste hun dette på nytt og sa at hun heller vil rette oppmerksomheten mot neste generasjon politikere.

Norsk design

I forbindelse med bokturneen har hun allerede holdt show i både København og Stockholm, og hun har vært ikledd design fra de respektive landene. I Oslo stilte Obama i en sort dress fra den norske designeren Peter Dundas.

Arrangøren har ikke villet gå ut med hvor mye Obama har fått for sin opptreden i Oslo Spektrum, og har heller ikke villet si hvor mange billetter som hadde blitt solgt til arrangementet.

Personvernpolicy