Nye DNA-spor skal gi grunnlag for videre etterforskning av Tengs-saken

Konfirmasjonsbilde av Birgitte Tengs som ble drept i 1995. Politiet har så langt avhørt 60 nye vitner og flere mulige gjerningsmenn i kikkerten i den nye etterforskningen. F
Konfirmasjonsbilde av Birgitte Tengs som ble drept i 1995. Politiet har så langt avhørt 60 nye vitner og flere mulige gjerningsmenn i kikkerten i den nye etterforskningen. F Foto: Våge Studio / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Sørvest bekrefter at de har mottatt resultater av nye analyseprøver i forbindelse med Tengs-saken, men de vil ikke kommentere innholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mottok nylig analyseresultatene, og vi går nå grundig gjennom rapporten. Som vi har sagt tidligere, kommer vi ikke til å kommentere analyseresultatene før vi har vurdert disse nøye og eventuelt foretatt nødvendige etterforskningsskritt i saken, opplyser påtaleansvarlig, politiinspektør Lars Ole Berge i Sørvest politidistrikt i en pressemelding.

Politiet opplyser at de trolig ikke vil komme med informasjon om analyseresultatene før til høsten.

Det ble funnet uvanlig mange hår på den avdøde da hun ble funnet gjemt. Svært mange av hårene har vært undersøkt tidligere, men fremdeles var mange ikke analysert med tanke på DNA.

Fakta om Birgitte Tengs-saken:

* Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.

* To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine.

* Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag. Drapet er fortsatt uoppklart.

* Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

* I 2015 ble det skapt ny interesse for saken både gjennom en bokutgivelse og gjennom VGs podkast «Uløst».

* Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos.

* Politiet sier de nylig har mottatt analyseresultatene fra store mengder biologisk materiale som er sendt til analyse til Østerrike høsten 2017.

* Politiet informerer om at de trolig ikke vil komme med mer informasjon om analyseresultatene før høsten 2019.

* Politiet har totalt fått 2.100 tips i saken.

Etter at saken ble gjenopptatt av Cold case-gruppen i Kripos i januar 2017, ble det bestemt at nye analyser av både tidligere undersøkte hår, og andre, som ikke var undersøkt, skulle sendes til et laboratorium i Østerrike. Håpet var om at nye analysemetoder nå kunne gi et bedre svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hva Haugesunds Avis forstår, har analysene gitt etterforskerne nytt grunnlag for videre etterforskning i håp om å oppklare saken. Avisen skriver at de får opplyst fra andre kilder i saken at politiet har fått positive svar på nye tester av hårene som ble funnet på den avdøde.

Etter det Aftenbladet kjenner til er resultatene av undersøkelsene så interessante at politiet kommer til å gå i gang med taktisk etterforskning.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept på Karmøy 6. mai 1995. I desember 2016 anbefalte Kripos' Cold case-gruppe en ny etterforskning i saken. I 1997 ble hennes da 19 år gamle fetter dømt for drapet. Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten. Drapet er fortsatt uoppklart.

Les også:

Faren til Birgitte Tengs' fetter fikk pressepris

Tipser avhørt for første gang – 23 år etter Tengs-drapet

Politiet bekrefter: Birgitte Tengs' fetter ikke mistenkt i ny etterforskning