Undersøkelse: Norske soldater mangler opplæring i krigens folkerett

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stadig færre norske soldater har gjennomgått opplæring om krigens folkerett, viser en ny undersøkelse. Røde Kors er bekymret over resultatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Soldatundersøkelsen 2018 – regler i krig», som er utført av Røde Kors, tar for seg soldaters kunnskap og holdninger til krigens folkerett.

I 2013 svarte 95 prosent av de spurte at de hadde gjennomgått opplæring i krigens regler, mens andelen i 2018 hadde gått ned til 68 prosent. Ettersom over 80 prosent av de spurte mener folkerett er relevant for deres tjeneste, er en av undersøkelsenes konklusjoner at denne utviklingen er uheldig.

Etter undersøkelsen i 2013 ble det rettet oppmerksomhet mot manglende trening eller øvelser som berører regler om folkerett og sivile. Tall fra den ferske undersøkelsen viser at 18 prosent aldri trener på temaer relatert til krigens folkerett som en del av feltøvelser, mens 48 prosent sier de sjelden gjør det.

– Veldig alvorlig

Resultatene bekymrer generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

– Røde Kors er svært bekymret over det lave kunnskapsnivået om krigens folkerett. Vi må kunne forvente at norske soldater kan dette langt bedre, sier Apeland til NTB.

Han minner om at Norge har en plikt etter Genèvekonvensjonene til å gi soldater opplæring i krigens folkerett.

– Vi mener det er veldig alvorlig at kun 68 prosent svarer at de har fått opplæring i krigens folkerett, sammenlignet med 95 prosent ved forrige undersøkelse i 2013, sier Apeland.

Innenfor Sjøforsvaret har desidert flest fått opplæring – 97 prosent svarer at de har gjennomført trening eller øvelser. I tillegg har alle som har tjenestegjort i Afghanistan, fått opplæring i folkerett.

Ett av hovedfunnene i undersøkelsen viser at alle opplæringstilbud har bedret seg en del siden 2013. Dette kommer fram ved at mellom 12 og 28 prosent av de spurte sier at de har et godt inntrykk av opplæringstilbudet, mens mellom 39 og 62 prosent har et middels inntrykk.

Erfarne vet mer

Regler i krig skal hindre og lindre nød, spesielt for sivilbefolkningen, fanger og helsepersonell. Røde Kors har utført uavhengige undersøkelser av soldatenes kunnskapsnivå i 2004, 2009, 2013 og 2018. Utvalget omfatter Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

Går man dypere i tallene, finner man at de som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner, gjennomsnittlig har høyere andel riktige svar enn dem som ikke har det. Det er befal og offiserer som i snitt svarer best, fulgt av grenaderer og soldater i førstegangstjeneste.

Soldater viser best kunnskap om fiendens stridende, mens kunnskapsnivået er dårligst om nettopp internasjonal rett, viser funnene i undersøkelsen.

Rundt halvparten av de spurte kjenner ikke til manualen for krigens folkerett, som er utgitt av Forsvarssjefen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden