Nordmøringer vil bytte fylke

Illustrasjonsfoto: Wigdis Wollan / NTB SCANPIX.
Illustrasjonsfoto: Wigdis Wollan / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix

I fire av ti kommuner på Nordmøre er det flertall for å «melde flytting» til Trøndelag. Ordførerne sier de tar folkets ønske alvorlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse gjort for Kristiansund-avisen Tidens Krav viser at 49 prosent av innbyggerne i de ti kommunene på Nordmøre heller vil være en del av Trøndelag. 38 prosent vil forbli i Møre og Romsdal, skriver Klassekampen.

I fire kommuner – Aure, Kristiansund, Smøla og Halsa – er det flere for å slutte seg til trønderne. Halsa har allerede vedtatt å bytte fylke fra nyttår.

– Dette må vi ta på alvor. Velgerne forlanger svar, sier ordfører Kjell Neergaard (Ap) i Kristiansund. Han mener politikerne i regionen sammen bør diskutere fordeler og ulemper og hvordan man skal sikre en godt demokratisk forankret avgjørelse.

– Når to tredeler av innbyggerne ønsker en annen region­tilknytning, er ikke det noe vi kan kimse av, sier kollega Ingunn Golmen (Sp) i Aure.

Professor emeritus Reidar Almås sier Møre og Romsdals fremtid er usikker dersom kommunene melder overgang til Trøndelag.

– De berget seg med et nødskrik i forrige runde av region­reformen. Mister de en betydelig del av fylket til Trøndelag, kan de bli for små til at regjeringen mener det er bærekraftig som eget fylke, sier bygdeforskeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden