Makaveli Lindén varetektsfengslet i fire uker

Forsvarer Øystein Storrvik (til venstre) og politiadvokat Christian Hatlo under fengslingsmøtet onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Forsvarer Øystein Storrvik (til venstre) og politiadvokat Christian Hatlo under fengslingsmøtet onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Makaveli Lindén (20) varetektsfengsles i fire uker. Under fengslingsmøtet i Oslo erkjente han drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengslingsmøtet ble holdt i Oslo tingrett onsdag etter at Lindén kom til Norge fra Frankrike tirsdag kveld. 20-åringen virket rolig og spak i retten og var iført håndjern da han ankom salen sammen med seks politimenn som fulgte ham.

– Jag har huggit i hjel honom, svarte svensken på spørsmål om han er skyldig i drapet på Paltto, som ble funnet knivdrept på rommet sitt i en leilighet på Majorstuen i oktober i fjor.

Han erklærte seg også skyldig på det andre punktet i siktelsen, nemlig et ran som skjedde i et garasjeanlegg nær Palttos leilighet samme dag som drapet skjedde.

Kort tid etter de to hendelsene rømte Lindén utenlands, og etter ni dager på flukt ble han pågrepet på togstasjonen i Dijon i Frankrike. Han er også mistenkt for et drap i Belgia under fluktperioden, men dette etterforskes av belgisk politi.

– Han synes det er bra å komme til Norge. Han har ønsket å komme til Norge, avslutte saken og gjøre opp for seg, sier Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik.

Linden hadde på seg en rød adidasgenser i rettssalen. Han var rolig og snakket med sped stemme.

– Han er preget av situasjonen. Det er jo ganske spesielt å sitte isolert i Frankrike, og så sitte her i en sal full av mennesker, sier forsvareren til NTB.

Les også: Drapssiktede Makaveli Lindén funnet bevisstløs på cella

Sakkyndige oppnevnt

Lindens helsetilstand var et tema under fengslingsmøtet. 20-åringen har vært innlagt på sykehus i Frankrike i en lengre periode etter å ha blitt funnet bevisstløs på cellen.

– Helsetilstanden hans virker akseptabel. Han har hatt en røff varetektsperiode i Frankrike. Det er noen konsekvenser derfra. Han har vært på sykehus ganske lenge der nede, sier Storrvik.

Linden har fått plass på Ila fengsel i Bærum, noe som har sammenheng med at det er oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige.

– Det er trolig ett av de bedre stedene han kan være med godt tilsyn av lege og psykiater i den grad han trenger det, sa aktor, politiadvokat Christian Hatlo, i sitt innlegg i tingretten.

– På Ila er de vant med de mer tyngre soningsfangene. Vi er litt usikre på hans helsetilstand. Vi vet blant annet at han har vært utagerende i Frankrike, utdyper han.

Utredet

Etter at det drøyt halv time lange fengslingsmøtet var over, sa Hatlo til NTB at det viktigste for påtalemyndigheten er å la de sakkyndige få utrede 20-åringen.

– Det tar litt tid. De må innhente opplysninger. De må snakke med ham, for spørsmålet om hans tilregnelighet er viktig. Det er jo egentlig det som gjenstår her, for han har jo erkjent dette, og saken står sterkt, sier politiadvokaten.

De sakkyndige ble varslet onsdag.

– Forhåpentligvis går de i gang så fort som mulig. Erfaringsmessig tar arbeidet kanskje noen måneder, sier Hatlo.

Norsk politi har allerede gjort avhør med Lindén i Frankrike, men tar sikte på nye avhør i Norge innen kort tid. Ifølge forsvareren vil det trolig skje over påske.

Norsk påtalemyndighet vil ikke uttale seg om den parallelle drapsetterforskningen i Belgia, men opplyser at belgisk politi er varslet om at Lindén er i Norge, og at han kan avhøres her dersom de ønsker det.

– Men utover det er dette to helt separate saker, sier Hatlo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden