Drapssiktede Makaveli Lindén i Norge

Makaveli Lindén da han i fjor høst ble ført inn til rettsmøte i Dijon i Frankrike med bind for øynene.
Makaveli Lindén da han i fjor høst ble ført inn til rettsmøte i Dijon i Frankrike med bind for øynene. Foto: Dominique Trossat/ap / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Makaveli Lindén, som er siktet for Majorstuen-drapet i oktober i fjor, kom til Norge tirsdag kveld og fremstilles for varetekt i Oslo tingrett onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo politidistrikt sendte onsdag morgen ut en pressemelding om at 20-åringen blir fremstilt.

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Christian Hatlo, vil møte pressen i tingretten etter fengslingsmøtet. Han opplyser at fengslingsmøtet mest sannsynlig vil starte klokka 13.

Den svenske statsborgeren er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen i Oslo 15. oktober i fjor.

Lindén er også siktet for et ran som skjedde i et garasjeanlegg nær Palttos leilighet samme dag som drapet.

Pågrepet i Dijon

Etter ni dager på flukt ble han pågrepet på togstasjonen i Dijon. Mens han var på flukt ble en kvinne funnet drept i Mechelen i Belgia. Før dette ble en student ranet med kniv i samme by. ​

Lindén er mistenkt for både drapet og ranet. Belgisk politi har opplyst at han verken erkjenner eller benekter dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært tett kontakt mellom norsk og belgisk politi i forbindelse med drapsetterforskningen i Mechelen. I desember i fjor kom to etterforskere fra Belgia til Oslo for å utveksle informasjon om de to sakene.

Bevisstløs

Ifølge TV 2 ble 20-åringen funnet bevisstløs på sin celle i Frankrike i slutten av januar. Hans forsvarer, advokat Øystein Storrvik, besøkte ham i fengselet og betegnet situasjonen som dramatisk.

– Men det går bra med ham nå. Klienten ønsker å komme til Norge så fort som mulig, sa Storrvik.

I fjor sa stedfortredende statsadvokat i Dijon, Pascal Labonne-Collin, til TV 2 at Lindén hadde rasert cella si der han hadde sittet siden 23. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han knuste alt, inkludert cellevinduet. Etter dette ble forholdene i fengselet strammet inn for ham, sa statsadvokaten.

Tilsto drapet

I slutten av oktober i fjor var norsk politi i Dijon for å avhøre Makaveli Lindén. I dette avhøret tilsto han både ranet og drapet i Oslo. Han fremsto da som angrende, opplyste Storrvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lindén var i Norge rett etter at han slapp ut fra fengsel i Sverige, der han hadde sonet en dom på halvannet år for et brutalt ran i august 2017.

Ranet skjedde i en privatbolig i Uppsala der han er oppvokst. Han kom seg inn ved å klatre gjennom et vindu og ranet flere personer med kniv.

De lå og sov da han kom inn i boligen. I dommen fremgår det at 20-åringen blant annet holdt en kniv mot en kvinne og påførte henne en skade. Han fikk med seg penger og verdigjenstander.

20-åringen er domfelt flere ganger i Sverige, blant annet for narkotikakriminalitet.