Mor (49) straffedømt for å poste bilder av datteren (7)

En 49-årig mor fikk 12.000 kroner i bot etter å ha postet bilder av datteren på sosiale media i en kamp mot barnevernet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
En 49-årig mor fikk 12.000 kroner i bot etter å ha postet bilder av datteren på sosiale media i en kamp mot barnevernet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

I kampen mot barnevernet delte moren videoer og bilder av datteren på en åpen Facebook-gruppe. Nå er hun dømt for å ha krenket barnets privatliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i en fersk dom fra Hålogaland lagmannsrett den 49-årige moren blir gjort strafferettslig ansvarlig for å ha postet bilder av datteren på sosiale media.

Kvinnen ble ilagt en bot på 12.000 kroner, og avgjørelsen skal være den første av sitt slag i Norge, skriver Rett24 tirsdag.

I tillegg til bildene av datteren skal kvinnen ha lagt ut sjikanøse meldinger om ansatte i barnevernet. I kombinasjon med bilder av datteren som gråter skal hun ha postet brev fra barnevernet av «svært sensitiv og privat karakter», skriver nettstedet.

I dommen fra Hålogaland lagmannsrett heter det blant annet: «At barnet som syvåring ikke reagerer på slik offentliggjøring, utelukker ikke senere reaksjoner, f.eks. i ungdomstiden».

Blir anket

Retten avviste også at en forelder kunne publisere bilder uten barnets samtykke når det var snakk om svært sensitivt og privat materiale.

Kvinnens forsvarer, advokatfullmektig Benedikte Sunde Jamth, sier til Rett24 at det vil bli anket til Høyesterett over lovanvendelsen:

– Saken reiser for det første spørsmål om den objektive vurderingen av krenkelsen, og for det andre spørsmål om barnets medbestemmelsesrett, og betydningen av at barnet samtykker, sier hun.

Barnets oppfatning irrelevant

Retten avviser at det har noen relevans hvordan syv-åringen opplevde offentliggjøringen.

«Et barn på syv år har bare i liten grad forutsetninger for å overskue konsekvensene av slik offentliggjøring, herunder mulige konsekvenser på sikt», heter det.

Kvinnen var tiltalt både for å ha forulempet de barnevernsansatte, og for krenkelse av datteren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden