Kraftig økning i beslag av ulovlige laksegarn

Statens naturoppsyn tror noe av tjuvfisket er organisert og at målet er å selge den ulovlige fangsten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Statens naturoppsyn tror noe av tjuvfisket er organisert og at målet er å selge den ulovlige fangsten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

20 kilometer med ulovlige laksegarn ble beslaglagt i fjor. Det er ny rekord og 67 prosent mer enn året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall garn som ble beslaglagt av Statens naturoppsyn (SNO), ble nesten doblet fra 375 i 2017 til 702 i fjor, skriver Nationen.

– Både omfanget og alvorligheten i ulovlig laksefiske med garn øker, sier seksjonsleder Arnstein Johnsen i SNO. Hittil i år er 11 garn beslaglagt.

Oppsynsdirektør Morten Kjørstad sier tallene, og utviklingen de gjenspeiler, er nedslående.

– Dette skyldes økt ulovlig fiske, ikke at vi har blitt flinkere til å føre kontroll. Dette er tyveri fra fellesskapet og miljøkriminalitet som kan ha store konsekvenser for sårbare villaksstammer. I år intensiverer vi lakseoppsynet for å få bukt med problemet, sier Kjørstad.

Han legger til at oppsynet mistenker at noe av det som blir avdekket, er organisert ulovlig fiske for salg. Kjørstad minner om at tjuvfiske for salg er et alvorlig lovbrudd, som kan straffes med fengsel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden