Pasient døde etter at sykepleierstudent satte sprøyte feil

En pasient døde på sykehuset i Elverum etter en legetabbe.
En pasient døde på sykehuset i Elverum etter en legetabbe. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

En 72 år gammel mann døde på Elverum sykehus i november etter at en sykepleierstudent ga ham beroligende medisin intravenøst i stedet for oralt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den foreløpige rapporten fra Statens helsetilsyn, var det ansvarlig sykepleier som fylte opp sprøyta og ga den til studenten, som satt den uten tilsyn, skriver VG.

Sykepleieren mener hun hadde gitt beskjed om at legemiddelet skulle gis i munnen, fordi hun hadde sagt at det var «mikstur», mens studenten sier hun ikke forsto dette og derfor satte den intravenøst.

Etter et komplisert sykdomsforløp var 72-åringen på bedringens vei og skulle dagen etter hendelsen flyttes til rehabiliteringspost.

Les også: Morten (62) lå i egen avføring og oppkast i helsehus

Men som et resultat av at han fikk sprøyta feil, døde han av hjertestans, ifølge rapporten.

– Svikten er særlig alvorlig fordi den skjer i en avdeling med særlig stor undervisningsaktivitet for sykepleierstudenter, skriver Helsetilsynet i rapporten.

Fagdirektør Ellen Henriette Pettersen ved Sykehuset Innlandet beklager hendelsen og sier de ser svært alvorlig på det som har skjedd.

– Hendelsen er gjennomgått, og det er iverksatt flere tiltak og planlagt endringer i våre rutiner både lokalt og ellers i sykehuset, for å hindre at noe tilsvarende skal skje igjen, sier hun.

Les også:

Operasjoner stanset ved flere sykehus i Helse vest

Ble erklært død, var i live: – Helseforetaket beklager sterkt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden