Moskusstammen på Dovre teller minst 237 dyr

Moskustelling på Dovrefjell denne uka identifiserte 237 dyr. Felling er fortsatt aktuelt for å redusere bestanden ned mot målet om 200 moskuser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Moskustelling på Dovrefjell denne uka identifiserte 237 dyr. Felling er fortsatt aktuelt for å redusere bestanden ned mot målet om 200 moskuser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Moskustelling på Dovrefjell denne uka identifiserte 237 dyr. Felling er fortsatt aktuelt for å redusere bestanden ned mot målet om 200 moskuser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble funnet 172 moskuser i Oppdal og 65 i Dovre og Lesja. I fjor ble det talt 244 moskuser. Antallet er stabilt til tross for at det i vinter er felt 17 dyr for å redusere bestanden.

Forvaltningsplanen for moskus sier at vinterbestanden på Dovrefjell bør holdes på rundt 200 dyr.

Fordi antallet er høyere, rådet Fylkesmennene i Trøndelag, Oppland og Møre og Romsdal i fjor Miljødirektoratet til å felle moskus.

Statens naturoppsyn ble i januar i år bedt om å starte arbeidet ved å felle inntil 20 dyr nå i vinter. Så langt er altså 17 felt.

– Vi mener det fortsatt er behov for å felle dyr for å få bestanden ned. Uttak for å komme ned på bestandsmålet vil gjennomføres over en periode på tre til fire år, sier seniorrådgiver Erik Lund i Miljødirektoratets viltseksjon.

Mannskapet som deltok i årets telling, identifiserte 209 voksne dyr og 28 kalver i kjerneområdet for moskus på Dovrefjell.

129 av dyrene er kjønnsmodne kyr. Basert på erfaring gir dette rundt 70 nye kalver fram mot sommeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden