Aps nye distriktsalibi vil ikke kjempe mot Senterpartiet

Arbeiderpartiet skal ha en politikk for både trikk, truck og traktor, erklærte fylkesleder Bjørnar Skjæran fra Nordland på landsmøtet torsdag. Gårdbrukeren og den tidligere Lurøy-ordføreren blir etter alle solemerker valgt som ny nestleder lørdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Arbeiderpartiet skal ha en politikk for både trikk, truck og traktor, erklærte fylkesleder Bjørnar Skjæran fra Nordland på landsmøtet torsdag. Gårdbrukeren og den tidligere Lurøy-ordføreren blir etter alle solemerker valgt som ny nestleder lørdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bjørnar Skjæran vil ikke bruke posten som Ap-nestleder til å kjempe mot Senterpartiet for å kapre distriktsvelgere, men refser likevel Trygve Slagsvold Vedum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Litt stusslig, er nestlederkandidatens dom over at Senterparti-lederen dagen før Ap-landsmøtet rettet noen kilevinker mot Skjærans parti.

Til Nationen sa Vedum at Ap har hvilt seg mer mot regjeringen enn mot Sp i saker som politireform, forsvar, EUs energibyrå ACER og kraftkabler til utlandet. Det er Senterpartiet som fører en politikk for arbeidsfolk, framholdt Vedum.

– Jeg registrerer med litt undring at Slagsvold Vedum velger dagen før vårt landsmøte å gå såpass hardt ut mot Ap som han gjorde. Jeg syns det egentlig var litt stusslig. Jeg syns ikke en partileder … det ville være helt utenkelig at Jonas skulle gå ut mot Sp dagen før deres landsmøte, sier Skjæran, som er gårdbruker og tidligere ordfører i Lurøy.

Han forsøker dermed å holde seg til linjen partileder Støre la opp til da han åpnet landsmøtet dagen før: Ap vil ikke rette skytset mot SV og Sp, selv om de stjeler velgere. Det er regjeringspartiene Høyre og Frp som er hovedmotstanderen når Ap skal forsøke å hanke inn velgerne igjen.

– Vi er ikke i noen kamp med Senterpartiet. Det er et av de partiene som vi samarbeider mest med. Vi satt åtte år i lag i regjering og det er et samarbeid som fungerte godt.

– Skal dere sitte passive og ta imot slag både fra SV og Sp?

– Vi skal ikke slå tilbake, vi skal snakke om vår politikk, sier Skjæran.

Seriøst arbeidsliv = god distriktspolitikk

Han peker på noen skillelinjer: Ap-styrte kommuner har vedtatt å ikke benytte seg av muligheten til flere midlertidige stillinger som regjeringen har åpnet for. Her har SV og Rødt stemt med Ap, mens Sp i noen kommuner har stemt imot. Ap har også brukt lokal makt til å stille klare krav om lærlingplasser, miljø og seriøsitet i selskaper kommunen skal handle med.

Dette er også god distriktspolitikk, mener Skjæran:

– Ofte ser en at konkurrentene til lokale selskaper er internasjonale selskaper som har en annen standard enn vi har. Men jeg har ikke registrert at en eneste Sp-ordfører har fått dette på plass, sier han.

Sp får ofte skylda for å hausse opp konflikten mellom by og land, men Skjæran plasserer ansvaret lenger til høyre.

– Det handler om politikken som regjeringen har ført, med sentraliserende reformer som i sum gjør at mange lokalsamfunn mister arbeidsplasser og taper kampen mot ungdommen, sier han.

Nordlands-politikeren, som har sittet i Aps sentralstyre fra 2013, løfter fiskeri- og havbruksnæringen som viktig – en næring som på mystisk vis var falt ut da Støre listet opp ulike næringer Norge skal satse på etter olje.

Skjærans hovedbudskap er at fiskeri- og havbruk må skape verdier for lokalsamfunnene på land. Det samme gjelder fornybar kraft, som han mener må brukes til å bygge norsk industri.

Snudde om Lofoten

Han er blant dem som nå støtter at Ap legger bort oljekompromisset fra 2017 og sier nei til konsekvensutredning av hele Lofoten, Vesterålen og Senja, selv om han i utgangspunktet mener vedtak i partiprogrammet burde stå stortingsperioden ut.

Det betyr ikke at han er motstander av oljeutvinning langt mot nord. Tvert imot håper han at det å legge bort denne saken kan gjøre det lettere å diskutere hvordan de nordligste delene av landet skal få del av verdiene som skapes når oljenæringen trekker stadig lenger nordover.

– Det er nesten umulig å reise en petroleumsdebatt i nord uten at det blir en LoVeSe-debatt, sier han, og snakker entusiastisk om mulighetene på Åsta Hansteen-feltet og i Barentshavet.

– De store ressursene tilhører fellesskapet, enten vi snakker om fisk, olje eller vannkraft. Det er det som må ligge i bunn. De som får lov å høste av ressursene må legge igjen betydelige ringvirkninger lokalt. For vi skal verken som nasjon eller landsdeler være rene råvareleverandører, konstaterer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden