Hæren har de største utfordringene med trakassering i Forsvaret

8.800 personer har deltatt i spørreundersøkelsen i Forsvaret. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
8.800 personer har deltatt i spørreundersøkelsen i Forsvaret. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsvaret har brutt ned tallene for mobbing, overgrep og trakassering på de ulike våpengrenene. På alle områder skiller Hæren seg negativt ut. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I MOST-undersøkelsen, som ble presentert i februar i år, kom det fram at to av fem kvinner sier de har fått støtende eller upassende kommentarer om at de ikke passer til å utføre visse typer arbeidsoppgaver. Undersøkelsen tok også for seg voldtekt, og omregnet til tall sier 24 kvinner og 20 menn at de har blitt voldtatt i løpet av det siste året.

Ifølge Dagbladet offentliggjorde Forsvaret fredag tall for Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

I Hæren oppgir 5,5 prosent av kvinnene at de har opplevd at noen har forsøkt å ha sex med dem mot deres vilje, uten å lykkes, mens de tilsvarende tallene for Sjøforsvaret og Luftforsvaret er henholdsvis 3,1 og 2,9 prosent. Også for både sex/samleie uten samtykke og støtende eller ubehagelige kommentarer kommer Hæren dårligere ut.

På kvinnedagen 8. mars inviterte statsminister Erna Solberg (H) en rekke representanter for Forsvaret til møter i regjeringens representasjonsbolig, blant annet for å lytte til hva de mener kan gjøres for å bekjempe trakassering. Hun berømmet Forsvaret for å ha gjennomført undersøkelsen.

– Resultatet var nedslående, sa statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden