FSB: Norsk tråler var på ulovlig rekefiske

Arctic Swan eies av det Alta-baserte selskapet Arctic Swan AS og driver med fiske av reker og torsk. Fartøyet opererer i arktiske farvann, inkludert Barentshavet, rundt Svalbard, Jan Mayen, Grønland og Canada. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Arctic Swan eies av det Alta-baserte selskapet Arctic Swan AS og driver med fiske av reker og torsk. Fartøyet opererer i arktiske farvann, inkludert Barentshavet, rundt Svalbard, Jan Mayen, Grønland og Canada. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk sikkerhetspoliti har en annen versjon enn eieren av Arctic Swan om hvorfor den norske tråleren ble beordret til Murmansk i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge The Barents Observer sier det russiske sikkerhetspolitiet FSB tirsdag at Arctic Swan hadde drevet med ulovlig fiske i russisk farvann og dermed brøt regelverk for russisk fiske. Mest sannsynlig blir tråleren liggende til kai i Murmansk i flere dager framover mens saken går sin gang.

The Barents Observer har ikke fått en kommentar til uttalelsen fra FSB fra den norske rederen.

Nær grensa

Arctic Swan ble stanset mens mannskapet på 17 var i gang med rekefiske ved Ajonovskijøyene, nær Fiskerhalvøya, tirsdag i forrige uke. Dette ligger nær den russiske grensa i et område som regelmessig benyttes til militær aktivitet. Båten har vært i Murmansk siden natt til onsdag.

Den norske rederen har hevdet at den 64 meter lange tråleren ikke ble pågrepet av russisk kystvakt, men at den derimot dro til Murmansk etter å ha blitt beordret inn for kontroll etter kun få dager på rekefiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fartøyet har rapportert korrekt kvantum, men det er usikkerhet knyttet til korrekt anvendelse av omregningsfaktor, sa reder Einar Jan Remøy til bransjeorganisasjonen Fiskebåt.

Rederen presiserte at i den grad det er gjort en formalfeil, så må rederiet ta ansvaret for det. Samtidig understreket han at det er rapportert inn korrekt kvantum for de få dagene som Arctic Swan fisket i russisk sone. Til Sysla opplyste administrerende direktør Audun Måråk i Fiskebåt at tråleren ikke er tatt i formell arrest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet har tidligere bekreftet overfor VG at generalkonsulatet i Murmansk gir konsulær bistand til kapteinen og mannskapet.

Kan bli dyrt

Det er ikke første gang en norsk båt er i arrest i Murmansk. I april 2017 ble Remøy brakt inn etter at Russland fant en feil ved båtens lisens. Det skulle ta tre uker før tråleren fikk forlate Murmansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken var oppe i russisk rett fem ganger, og endte i desember i 2017 med at Remøy Havfiske fikk en bot på 5,4 millioner kroner, mens skipperen ble ilagt en bot på 2,7 millioner kroner.

Den gangen var det Fiskeridirektoratet som tok skylda for å ha begått feilen som førte til pågripelsen.

Konflikten mellom direktoratet og Remøy endte til slutt med at Remøy Havfiske i april i fjor fikk dekket bøter og deler av sakskostnadene på 11,2 millioner kroner i et forlik med staten.

– Etter en helhetsvurdering er vi kommet til at dette er en avtale vi kan klare å leve med, selv om vi på langt nær har fått kompensert tapene våre i forbindelse med denne saken, sa styreleder Olav Remøy i Remøy Havfiske den gang.