1.500 personer skal trene på stor skipsulykke i Nordland

Den årlige kriseøvelsen Øvelse Nord skal trene på en stor skipsulykke når den arrangeres i flere kommuner i Nordland 25. april i år. Ifølge arrangøren var redningsaksjonen for Viking Sky en påminner om hvor viktig det er å øve på beredskap og redning langs kysten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den årlige kriseøvelsen Øvelse Nord skal trene på en stor skipsulykke når den arrangeres i flere kommuner i Nordland 25. april i år. Ifølge arrangøren var redningsaksjonen for Viking Sky en påminner om hvor viktig det er å øve på beredskap og redning langs kysten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En stor skipsulykke er scenarioet når den årlige kriseøvelsen Øvelse Nord går av stabelen i Nordland i slutten av april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Redningsoperasjonen for Viking Sky bekrefter hvor viktig det er å øve beredskap og redning langs kysten og til havs i stor skala, sier Erlend Hagenes, sjef for Øvelse Nord 2019.

Les også: Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag

Han har likevel lite å utsette på redningsaksjonen rundt cruiseskipet Viking Sky. Evakueringsmodellen som ble brukt, ble nemlig utviklet av Øvelse Nord i 2016. Den samme modellen kommer til å bli brukt i årets øvelser.

–Aksjonen for å redde passasjerer og mannskap fra cruiseskipet i Hustadvika kunne ikke vært bedre gjennomført, gitt antallet operative helikopter til rådighet og været, sier Hagenes.

Små marginer: – De fleste om bord i Viking Sky ville ha omkommet

Årets øvelse vil omfatte rundt 1.500 personer og engasjere fem skip, flere helikoptre og militært og sivilt materiell for 4,5 milliarder kroner. Fartøysjef og mannskapet på ett av helikoptrene som ble brukt under redningsoperasjonen for Viking Sky, er blant dem som deltar under årets kriseøvelse.

Flere har problemer: Seks cruiseskip fikk motorstopp eller drev langs norskekysten

Øvelse Nord er landets største sivile og militære krise- og beredskapsøvelse. Den er samtidig verdens største kriseøvelse i regi av et universitet. Kriseøvelsen veksler mellom å trene på antiterror og store redningsoperasjoner. Øvelsen arrangeres 25. april i Bodø, Gildeskål og Fauske i Nordland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden