Mekling pågår ennå – LO har bedt medlemmene møte på jobb

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hele elleve timer på overtid pågår meklingen mellom LO, YS og NHO fortsatt mandag formiddag. Partene har ikke gitt noen signaler om hvilken retning det går i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO ba sine ansatte møte på jobb som vanlig og avvente nærmere beskjed.

Ved ellevetiden mandag formiddag kunne NHO-sjef Ole Erik Almlid skimtes ute av lokalene i sjuende etasje hos Riksmekleren, der partene sitter i forhandlinger, men ikke pressen har adgang.

Omtrent samtidig la NHO ut en oppdatert melding om at forhandlingene fortsatt pågår.

Noe tidligere var leder Jørn Eggum i Fellesforbundet, ute en tur – tilsynelatende for å trekke litt luft.

Rett etter klokka 8 kom riksmekler Mats W. Ruland ned til femte etasje og passerte pressefolkene som er samlet, uten å si ett ord.

Utover dette har det vært lite å se til de sentrale personene i forhandlingene, men ved 11.15-tiden ble det levert mat i sjuende etasje.

Les også: Mekler til midnatt for å unngå storstreik

Fakta om meklingen mellom NHO og LO/YS

• Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, noe som betyr at det skal forhandles samordnet og kun om lønn.

• Oppgjøret i privat sektor startet med at LO overleverte sine krav til NHO mandag 11. mars. Selve forhandlingene begynte 13. mars, og ble avsluttet 14. mars uten at partene ble enige.

• 27. mars krevde LO den frivillige meklingen avsluttet. Dermed er det opp til riksmekler Mats Wilhelm Ruland å finne en løsning.

• De to forhandlingsdelegasjonene satte seg sammen klokken 12 lørdag. Så tok de pause klokka 17 lørdag og møttes igjen klokka 12 søndag. Fristen for å bli enige var søndag kveld ved midnatt, men partene har fortsatt på overtid.

* Blir det ingen løsning gjennom meklingen, har LO og YS varslet at til sammen rundt 25.000 arbeidstakere i NHO-bedrifter vil bli tatt ut i streik ved arbeidstidens begynnelse mandag 1. april.

* Ansatte i Statkraft, Mills, Ringnes, Nikita Hair, Scandic Hotels, PostNord, Bring, Telenor, Canal Digital, Aker Solutions, Rema og Coca-Cola er blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en liste fra LO.

* I utgangspunktet skulle LO og NHO også bli enige om en omlegging av dagens AFP-ordning i forbindelse med årets mellomoppgjør. Ettersom utredningen om dette ikke er klar før høsten 2019, er dette utsatt til oppgjøret i 2020.

– Betydelig avstand

Partene har forhandlet på overtid siden fristen løp ut ved midnatt natt til mandag. Klokka 23 søndag sa riksmekleren at det fortsatt var «betydelig avstand» mellom partene, og han har tidligere uttalt at streikefaren er til stede.

Begge parter har tidligere oppgitt at de ikke kan si noe om hvilke saker det forhandles om. Siden dette er et mellomoppgjør, handler det imidlertid kun om lønn, ikke om mer prinsipielle spørsmål som for eksempel pensjonsordninger.

Hvis en ser til historien, er det lite som taler for at det skal bli streik. Ifølge Fri Fagbevegelse har arbeidstakerne og arbeidsgiverne i privat sektor kommet til enighet i hvert eneste mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

25.000 ansatte

Blir ikke LO og NHO enige, er LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er omfattet av det første streikeuttaket.

Totalt vil om lag 25.000 arbeidstakere fra LO og YS bli tatt ut i en eventuell streik.

Les også: LO og NHO greier ikke å bli enige – nå er det opp til riksmekleren

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden