Regjeringen anbefales å forby å sette psykisk syke på glattcelle

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norges Institusjon for Menneske­rettigheter (NIM) anbefaler at regjeringen gjør endringer i loven slik at det blir forbudt å isolere psykisk syke innsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Å isolere psykisk syke innsatte gir stor risiko for brudd på menneskerettighetene, sier direktør Adele Matheson Mestad i NIM til Bergens Tidende.

I NIMs årsmelding Stortinget, er en av anbefalingene at loven må skrives om for å få slutt på praksisen der psykisk syke isoleres. En gjennomgang avisen gjorde i 2018, viste at psykisk syke innsatte i norske fengsler ofte plasseres på glattceller eller i belteseng der de ikke kan skade seg selv, selv om de har samme rett til helsehjelp som befolkningen utenfor murene.

Retningslinjene i norsk lov åpner for at innsatte som er en fare for seg selv kan isoleres på glattceller, men er dette er brudd på FNs fengselsregler. Ifølge FN bør glattceller forbys for psykisk syke, dersom de kan bli sykere av det.

NIM ber regjeringen blant annet nedsette et eget utvalg som skal revidere straffegjennom­føringsloven og sikre at innsatte får nødvendig helsehjelp. Regjeringen bes også skaffe seg oversikt over omfanget av tvangstiltak på grunn av selvmordsfare, selvskading og psykiske lidelser, noe som krever bedre registrering.

Senest i februar slo sivilombudsmannen fast at innsatte i Bergen fengsel isoleres ulovlig, og at noen heller ikke får helsehjelp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden