– Jo, migranter er de best utdannede

<p>Det er langt flere arbeidssøkere enn flyktninger blant migrantene i verden, og arbeidssøkerne drar helst til land der de ser større muligheter.</p>
Det er langt flere arbeidssøkere enn flyktninger blant migrantene i verden, og arbeidssøkerne drar helst til land der de ser større muligheter. Foto: Petros Karadjias / AP

Folk som velger å utvandre er de med best utdanning. – Det er stikk i strid med populær oppfatning, sier forsker.

Costanza Biavaschi har studert kompetansen til migranter globalt, og hvem som vinner og taper på at kompetansen forflytter seg.

Det er langt flere arbeidssøkere enn flyktninger blant migrantene i verden, og studien skiller ikke mellom de to gruppene. Arbeidssøkerne drar helst til land der de ser større muligheter.

Førsteamanuensis Biavaschi har gjort tre funn:

  • Langs de fleste migrantkorridorer er det en stor overvekt av personer med høy kompetanse som forlater hjemlandet.
  • OECD-landene tjener på migrasjon, mens de fleste avsenderlandene taper.
  • Migranter med høyest kompetanse reiser til de mest produktive landene.

Les også: Frp med nytt regnestykke for å hjelpe flyktninger «der de er»

Også til Norge

– Personer med høyere utdanning har tre-fire ganger større tilbøyelighet til å emigrere fra sitt hjemland enn personer med lavere utdanning. Selv om variasjonene er store, er dette en klar hovedtrend, sier Costanza Biavaschi, ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU.

For innvandringen til Norge er trenden svakere, men også de som kommer hit til landet er i gjennomsnitt høyere utdannet enn befolkningen i hjemlandet. Sannsynligheten for at en faglært, eller person med høyere utdanning, utvandrer til Norge, er 1,6 ganger større enn blant dem med lav utdanning.

Les også: Flere amerikanere vil ha økt innvandring

Avstand sorterer

– De som kommer til Norge er i gjennomsnitt høyere utdannet enn befolkningen i hjemlandet, forteller Costanza Biavaschi. Foto: Svein-Inge Meland
– De som kommer til Norge er i gjennomsnitt høyere utdannet enn befolkningen i hjemlandet, forteller Costanza Biavaschi. Foto: Svein-Inge Meland

Geografisk avstand er en viktig faktor. Den generelle regelen er at jo lenger man har reist unna hjemlandet, jo større er sjansen for at man har høy utdanning.

– Blant migrantene som krysser grensen mellom Mexico og USA er det en lavere andel høyt utdannede enn i hjemlandet. Grensen er nær, det er ikke noe hav som skiller og det kreves lite for å reise. Avstand er naturligvis bare en av mange faktorer, påpeker Biavaschi.

Siv Jensen: –Innvandring er hovedårsaken til barnefattigdom

Mindre tydelig i Norge

Ifølge grunnleggende sosialøkonomiske modeller, vil Norges relativt høye lønnsnivå for jobber med lave kompetansekrav bidra til at flere migranter med lav utdanning kommer hit. Sammen med tryggheten med en velferdsstat, kan det være faktorer som er med på å forklare at andelen høyt utdannende innvandrere til Norge er lavere enn i mange andre land i OECD, mener forskeren.

Positivt økonomisk bidrag

Hun har også sett på den økonomiske effekten av at uforholdsmessig mange med høy utdanning emigrerer. Konklusjonen er at migrantene bidrar til å øke velferden (inntekt og andre samfunnsøkonomiske goder) i sitt nye land med 0-4 prosent. Praktisk talt alle land i OECD øker sin velferd takket være den positive seleksjonen blant innvandrere, ifølge studien.

– Også på globalt nivå er velferdsgevinsten positiv, fordi gevinsten i mottakerland er større enn tapet i avsenderland. En verden der høyt udannede er overrepresentert blant migrantene, sørger for en mer effektiv lokalisering av talent. Migrasjonen forstørrer den høyt utdannede arbeidsstyrken i landene som er mest produktive i utgangspunktet. Taperne er landene som mister kompetanse. Verst slår det ut for små land der en liten andel av befolkningen har høy utdanning, forklarer Costanza Biavaschi.

Les også: Forsker: EØS-innvandring rammer andre innvandrere

Metoden

Forskeren har brukt det som kalles en kalibrert multi-land modell. Det betyr at man har en matematisk modell av økonomien, som inkluderer ulike sektorer, ulike grupper av arbeidstakere og konsumenter. Etter å ha funnet frem til en del nøkkelparametere, kan modellen brukes til å estimere endringene i produksjon, konsumpsjon og handel når man endrer kompetansen til migranter.

Slike modeller brukes typisk av Verdensbanken, EU-kommisjonen og sentralbanker for å ha en modell av økonomien, og se hva som skjer når variablene endres.

Ekskluderer statens utgifter

– Gir dette et bilde av statsøkonomien og statens utgifter?

– Nei. Modellen estimerer ikke statens utgifter, men fokuserer på den globale effekten av migrasjon. Det ville vært interessant å forske på hva migranter koster staten gjennom støtte, trygdeordninger og andre typer utgifter. Men dette blir en helt annen studie, sier Costanza Biavaschi.

Les også: Laveste tall for ulovlig innvandring til Europa på fem år

Utvalg etter poeng

Canada tar imot arbeidsmiganter etter et poengbasert system og har en større positiv økonomisk effekt av migrasjon enn sammenlignbare land uten et slikt system, ifølge Biavaschis studie.

Poengbasert innvandring er et aktuelt tema i mange land. Canada, Australia og New Zealand, og til en viss grad Storbritannia, prioriterer migranter etter poeng. EU har også laget et «blue card» med krav til migranter som kommer utenfra unionen. Norge har ikke et poengsystem, men krever av arbeidssøkere som kommer fra land utenfor EU blant annet har fullført høyere utdanning/fagutdanning eller innehar en spesiell ønsket kompetanse.

Skigåing teller også

Costanza Biavaschi er selv migrant. Hun kommer fra La Spezia i Italia og flyttet til England for å jobbe ved University of Reading. Da det dukket opp et mer fristende tilbud ved NTNU, flyttet hun til Norge.

– En forskerjobb i Norge er bedre betalt enn hjemme i Italia og i Storbritannia, mens jeg ville fått høyere lønn hvis jeg hadde hatt en tilsvarende jobb i USA. Arbeid og lønn er de viktigste årsakene til å utvandre, med det er selvfølgelig en masse andre. Jeg liker meg veldig godt i Norge og er glad i å gå på ski. Det veier opp for at jeg savner en deilig parmigiana hjemmefra, sier Costanza Biavaschi, med et smil.

Referanse: Taking the skill bias out of global migration, Journal of Development Economics. Costanza Biavaschi, Michał Burzyński, Benjamin Elsner, Joël Machado

Denne saken er først publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF

Les også:

– Eliten i Norge er positiv til innvandring

Rapport: Tusenvis av overgrep mot migranter i USA

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:23 British Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Frykter at minst 9.000 er smittet av Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Børsen i Hongkong ned 3 prosent02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker
Siste nytt
08:23NorgeBritish Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28VerdenFrykter at minst 9.000 er smittet av Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45NorgeAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37VerdenApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgePelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11NorgeHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09VerdenBørsen i Hongkong ned 3 prosent02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18VerdenPerus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker
Populært