Ti områder i Barentshavet stenges helt for bunnfiske

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Fr. P), her om bord på en fiskebåt under Arendalsuka i fjor, er klar med nye regler for å beskytte sårbare arter på Barentshavets bunn.
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Fr. P), her om bord på en fiskebåt under Arendalsuka i fjor, er klar med nye regler for å beskytte sårbare arter på Barentshavets bunn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å beskytte sårbare arter på bunnen av Barentshavet vil ti områder stenges for alt bunnfiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrensninger i fiske med bruk av redskap som kan komme i kontakt med havbunnen, ble innført i 2011, men har vist seg ikke å være tilfredsstillende.

Derfor innfører Nærings- og fiskeridepartementet et nytt regelverk, basert på en grundig gjennomgang av bunnforhold, fiskeriaktivitet og fangst- og forskningsdata.

Aktuelt: Nytt våpen i kampen mot tjuvfiske

– Bløtkoraller, svamp og andre sårbare arter på havbunnen er viktige for livet i havet. Samtidig kan de skades av fiskeriaktivitet. Nå får vi på plass nye regler som skal sørge for bedre beskyttelse av disse artene, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik i en pressemelding.

Myndighetene har hatt møter med næringen for å få fram mest mulig informasjon, noe fiskeriministeren kaller «avgjørende» for å få på plass et regelverk han hevder ivaretar hensynet til vern og til næringens økonomiske interesser.

I tillegg til de ti stengte områdene blir det ny inndeling av områder hvor bunnfiske kan foregå, områder hvor man må ha spesialtillatelse, og regler som skal sikre vurdering av hvordan nye redskaper og endret bruk av eksisterende redskaper påvirker havbunnen.

Les også: Røkke får ikke lenger lov til å være fisker