Denne mannen er Re kommunes eneste ordfører noensinne
– Jeg er den første, siste og eneste ordfører i Re, sier Thorvald Hillestad.
Kommunehistorie:
Re i Vestfold må være landets eneste kommune som bare har en eneste ordfører så lenge den eksisterer.
Det er nemlig tilfelle i Re, som til nyttår slår seg sammen med Tønsberg og opphører som egen kommune.
Kommunen oppsto 1.1.2002, som en frivillig sammenslutning av Ramnes og Våle kommuner.
Den første ordføreren ble Senterpartiets Thorvald Hillestad. Den neste ble Thorvald Hillestad. Og den neste. Fire og en halv kommunevalgsperiode er det fortsatt Hillestad som fører klubba i kommunestyret.
– Jeg er den første, siste og eneste ordfører i Re, sier Thorvald Hillestad til ABC Nyheter.
Tar livet av egen baby
– Re var min baby. Jeg har vært med på å bygge opp denne kommunen fra bånn av. Da gjør man seg noen tanker når man aktivt er med på å stryke den av kartet, smiler Hillestad.
Akkurat som han ivret for kommunesammenslåingen som ble til Re, støtter senterpartisten Hillestad den kommende sammenslåingen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Jeg er overbevist om at innbyggerne på sikt vil få bedre tilbud sammen med Tønsberg. Vi har for eksempel ikke råd til å holde oss med advokat, men må leie oss på timebasis.
– Vår oppgave fra Re er å prøve å videreføre den gode ånd og samarbeidet vi har hatt i kommunen mellom næringsliv og politikere, forholdet til innbyggerne og den gutsen jeg føler har vært der for å bygge opp Re, sier ordføreren fra kommunen som går igjen i mangt et kryssord som svar på «slagsted».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes historien: Fant 850 år gammelt slagsted i Re
Så vidt båten bar for Re
Re har bare 9500 innbyggere, men er fire og en halv gang så stor i areal som Tønsberg.
Hillestad kom til Re fra vervet som ordfører i Våle.
– Vi slo oss sammen i den første frivillige kommunesammenslåingen i moderne tid. Både i Ramnes og Våle var det flertall for sammenslåing. I Ramnes var ca. 75 prosent for i folkeavstemningen i 1999. I min egen kommune Våle var det så vidt det gikk - med 50,4 prosent for sammenslåing – 14 stemmers overvekt, forteller han.
Artikkelen fortsetter under annonsen– De så undrende på oss
Vi møtte den unike ordføreren på Senterpartiets landsmøte på Hamar.
– Hvordan ble det tatt imot i senterpartikretser at dere ville slå dere sammen i 2002?
– I sentrale samlinger så de nok undrende på oss. Etter hvert som de ble kjent med oss, skjønte de at det var naturlig. Vi hadde fra før én felles ungdomsskole, én skolesjef og mye annet. Så også i Sp ble det mer stuereint etter hvert.
Kjell Opseth (Ap) som var kommunalminister fra 1996-1997 spurte fylkesmenn rundt i landet om kommunesammenslåinger.
– Da kom nok fylkesmann Mona Røkke i Vestfold med et tips. Da fikk vi tilbud fra Opseth om en gratis utredning. Den konkluderte med at det var flere plusser enn minuser med å slå oss sammen, forteller Hillestad.
– Hva så ved høstens valg når dere skal bli til ny storkommune?
– Jeg stiller igjen i høst, men har holdt på slå lenge at jeg ikke vil stå høyt opp. Jeg står på 5. plass avslører den erfarne ordføreren.
Les også: Sanner lot Re kjøpe seg mer tid