Denne mannen er Re kommunes eneste ordfører noensinne

ENESTÅENDE ORDFØRER: Re kommune vil aldri ha noen annen ordfører enn Thorvald Hillestad.
ENESTÅENDE ORDFØRER: Re kommune vil aldri ha noen annen ordfører enn Thorvald Hillestad. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er den første, siste og eneste ordfører i Re, sier Thorvald Hillestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunehistorie:

Re i Vestfold må være landets eneste kommune som bare har en eneste ordfører så lenge den eksisterer.

Det er nemlig tilfelle i Re, som til nyttår slår seg sammen med Tønsberg og opphører som egen kommune.

Kommunen oppsto 1.1.2002, som en frivillig sammenslutning av Ramnes og Våle kommuner.

Den første ordføreren ble Senterpartiets Thorvald Hillestad. Den neste ble Thorvald Hillestad. Og den neste. Fire og en halv kommunevalgsperiode er det fortsatt Hillestad som fører klubba i kommunestyret.

– Jeg er den første, siste og eneste ordfører i Re, sier Thorvald Hillestad til ABC Nyheter.

Tar livet av egen baby

RE: Historisk kommune blir historie. Her er Endre Vingereid, som skyter kålrot med trebuchet under kong Harald og dronning Sonja sitt besøk til Re kommune i Vestfold 19. juni 2012 Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RE: Historisk kommune blir historie. Her er Endre Vingereid, som skyter kålrot med trebuchet under kong Harald og dronning Sonja sitt besøk til Re kommune i Vestfold 19. juni 2012 Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Re var min baby. Jeg har vært med på å bygge opp denne kommunen fra bånn av. Da gjør man seg noen tanker når man aktivt er med på å stryke den av kartet, smiler Hillestad.

Akkurat som han ivret for kommunesammenslåingen som ble til Re, støtter senterpartisten Hillestad den kommende sammenslåingen.

– Jeg er overbevist om at innbyggerne på sikt vil få bedre tilbud sammen med Tønsberg. Vi har for eksempel ikke råd til å holde oss med advokat, men må leie oss på timebasis.

– Vår oppgave fra Re er å prøve å videreføre den gode ånd og samarbeidet vi har hatt i kommunen mellom næringsliv og politikere, forholdet til innbyggerne og den gutsen jeg føler har vært der for å bygge opp Re, sier ordføreren fra kommunen som går igjen i mangt et kryssord som svar på «slagsted».

Les historien: Fant 850 år gammelt slagsted i Re

Så vidt båten bar for Re

Re har bare 9500 innbyggere, men er fire og en halv gang så stor i areal som Tønsberg.

Hillestad kom til Re fra vervet som ordfører i Våle.

– Vi slo oss sammen i den første frivillige kommunesammenslåingen i moderne tid. Både i Ramnes og Våle var det flertall for sammenslåing. I Ramnes var ca. 75 prosent for i folkeavstemningen i 1999. I min egen kommune Våle var det så vidt det gikk - med 50,4 prosent for sammenslåing – 14 stemmers overvekt, forteller han.

– De så undrende på oss

KONGEPARET OG ORDFØREREN: Her sitter ordfører Thorvald Hillestad til høyre for kongeparet under deres besøk i Re i19. juni 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONGEPARET OG ORDFØREREN: Her sitter ordfører Thorvald Hillestad til høyre for kongeparet under deres besøk i Re i19. juni 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vi møtte den unike ordføreren på Senterpartiets landsmøte på Hamar.

– Hvordan ble det tatt imot i senterpartikretser at dere ville slå dere sammen i 2002?

– I sentrale samlinger så de nok undrende på oss. Etter hvert som de ble kjent med oss, skjønte de at det var naturlig. Vi hadde fra før én felles ungdomsskole, én skolesjef og mye annet. Så også i Sp ble det mer stuereint etter hvert.

Kjell Opseth (Ap) som var kommunalminister fra 1996-1997 spurte fylkesmenn rundt i landet om kommunesammenslåinger.

– Da kom nok fylkesmann Mona Røkke i Vestfold med et tips. Da fikk vi tilbud fra Opseth om en gratis utredning. Den konkluderte med at det var flere plusser enn minuser med å slå oss sammen, forteller Hillestad.

– Hva så ved høstens valg når dere skal bli til ny storkommune?

– Jeg stiller igjen i høst, men har holdt på slå lenge at jeg ikke vil stå høyt opp. Jeg står på 5. plass avslører den erfarne ordføreren.

Les også: Sanner lot Re kjøpe seg mer tid

Personvernpolicy