Mye skjermtid sliter på øynene: – Vi mistenker falsk nærsynthet og øyekrampe

<p>– Hvis man ser uklart på langt hold og har hodepine, mistenker vi falsk nærsynthet og øyekrampe, sier optiker Tony Pansell. Foto: NTB scanpix</p>
– Hvis man ser uklart på langt hold og har hodepine, mistenker vi falsk nærsynthet og øyekrampe, sier optiker Tony Pansell. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sjekke Instagram, se etter meldinger, spille en stund, snappe, se på YouTube og spille igjen. Øynene forlater sjelden skjermen – og optikerne ser konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi behandler tolvåringer med samme type øyeproblemer som 40-åringer, sier optiker Tony Pansell.

Han sier at enkelte småbarn lider av såkalte «akademikerøyne», det vil si hodepine og anstrengte øyne.

Et problem som kan oppstå når man stirrer lenge på en skjerm, er såkalt falsk nærsynthet. Øyemusklene spenner seg og klarer ikke slappe av igjen, og dermed ligger fokus igjen på nært hold.

– Hvis man ser uklart på langt hold og har hodepine, mistenker vi falsk nærsynthet og øyekrampe. Vi pleier å spørre om folk våkner med hodepine, eller om den kommer i løpet av dagen. Hodepine som skyldes synet, kommer i løpet av dagen og gir seg hvis man ser på noe annet, sier Pansell.

Les også: Øye-lidelsen er så plagsom at pasienter sier de helst vil fjerne øyet

Rødt øye - hva kan årsaken være?

– Påvirker livskvaliteten

Ifølge optikeren er det motsatte enda mer vanlig, at øyet blir slapt. Mange middelaldrende kjenner fenomenet – plutselig må alt som skal leses holdes på en armlengdes avstand. Pansells pasienter er imidlertid ikke så gamle.

– Vi behandler barn som om de skulle være 20–30 år eldre, sier han.

Optikeren er imidlertid nøye med å understreke at det ikke dreier seg om skader, men om midlertidige forstyrrelser som er ganske enkle å behandle. Begge tilstandene er imidlertid plagsomme for dem det gjelder.

– Det påvirker livskvaliteten og synsfunksjonen og gjør det vanskeligere å følge med på skolen. Hodepinen kan gjøre at man blir mindre konsentrert, sier han.

Les også: Det finnes mange typer herpes

Disse faktorene kan utløse migrene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden