Åpen for alle - alltid

319 personer sier de har verge mot sin vilje

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 319 personer har meldt fra til fylkesmennene at de fikk oppnevnt verge mot sin vilje, viser en opptelling foretatt i kjølvannet av Tolga-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar ble det sendt ut brev til rundt 18.000 vergehavere og deres verger fra Statens sivilrettsforvaltning på bakgrunn av den såkalte Tolga-saken. Formålet med brevet var å spørre vergehaverne om de fortsatt ønsker å stå under vergemål.

Så langt har de fått 1.699 henvendelser, og i 319 av tilfellene er det opprettet saker hvor vergehavere har uttrykt et ønske om å avslutte vergemålet, skriver VG.

– Det må gjøres nærmere undersøkelser før vi vet utfallet. Vi må sikre oss at dette er noe personen selv mener. Så vil embetene måtte vurdere om det er nødvendig å gå til fratakelse av rettslig handleevne i domstolene, sier avdelingsdirektør Line Schei Mogenstad i Statens sivilrettsforvaltning til avisen.

Hun opplyser videre at tallene endrer seg fra dag til dag, og at det endelige tallet over hvor mange som ønsker å avslutte vergemålet sitt, kan bli langt høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En verge er en person som har i oppgave å ivareta en annens anliggende, deriblant økonomiske midler og annet den vergetrengende selv ikke evner å ha ansvar for.

Statens sivilrettsforvaltning og fylkesmennene har tidligere tolket vergemålsloven slik at det kan opprettes tvunget vergemål hvis en person mangler samtykkekompetanse, altså ikke forstår hva et vergemål innebærer. I november slo imidlertid daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) fast at loven har blitt praktisert feil.