Norske myndigheter har gitt Russland GPS-bevis

Norske myndigheter har gitt Russland tekniske data som de mener beviser russisk jamming av flytrafikk i Nord-Norge. De første tegnene kom under øvelsen Trident Juncture i november i fjor. Her bilde av et C-130 Hercules transportfly i lufta under øvelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Norske myndigheter har gitt Russland tekniske data som de mener beviser russisk jamming av flytrafikk i Nord-Norge. De første tegnene kom under øvelsen Trident Juncture i november i fjor. Her bilde av et C-130 Hercules transportfly i lufta under øvelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter har gitt Russland tekniske data som de mener beviser russisk jamming av flytrafikk i Nord-Norge. Det bekrefter Utenriksdepartementet til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Avinor og Luftfartstilsynet som har gått med på å overlate dataene til russiske myndigheter som hele tiden har avvist at det har vært tilfelle.

«Utenriksdepartementet har delt teknisk informasjon fra norske luftfartsmyndigheter med russisk side», skriver pressetalskvinne Ingrid Ekker i UD i en epost til VG.

Bakgrunnen for konflikten er at GPS-signalene til flytrafikken i Finnmark forsvant samtidig som NATO-øvelsen «Trident Juncture» foregikk i Sør-Norge i fjor høst. Norske myndigheter mener dette skyldtes jamming fra Russland, noe russerne kategorisk har avvist.

Også i månedsskiftet februar-mars varslet flere flybesetninger om støysignaler nord for Bodø og over Tromsø.

Norske myndigheter avventer nå svar fra Russland.