VG: – Finner ikke grunnlag for at reporter har fabrikkert utsagn

VIDEO: Under pressekonferansen onsdag kveld tok VG kraftig selvkritikk. Se hele pressekonferansen nederst i saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I VGs evaluering av saken om Trond Giske har avisen kommet fram til at VG har sviktet på flere områder. Journalist Lars Joakim Skarvøy tar seks måneders permisjon, mens redaktør Gard Steiro har styrets fulle tillit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten vil i sin helhet bli tilgjengelig på VGs nettsider, opplyser avisa.

VG la onsdag kveld fram sin egen evaluering av hvordan avisen håndterte dekningen av videoen av en dansende Trond Giske.

I VGs evaluering av saken om Trond Giske har avisen kommet fram til at VG har sviktet i sin kildehåndtering.

Det er konklusjonen i den interne evaluering, som nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken la fram på en pressekonferanse onsdag kveld.

– Intervjuobjektet er satt under sterkt press og er sitert på utsagn hun ikke står inne for, sa Håndlykken.

Samtidig finner ikke evalueringen noe grunnlag for å konkluder med at reporteren bevisst har fabrikkert utsagn fra kvinnen som ble intervjuet.

– Sitatet er ikke fabrikkert

– Det er ord mot ord. Det er ikke gjort lydbåndopptak av intervjuet, sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har ledet arbeidet med avisas egen evaluering av dekningen av den såkalte Giske-videoen. Rapporten ble lagt fram på en pressekonferanse onsdag kveld.

– Det som har understøttet reporterens versjon er at han viser til notatblokka si fra intervjuet. Vårt konklusjon er at det ikke er grunnlag for å si at sitatet er fabrikkert, sier Håndlykken om det mye omtalte sitatet fra kvinnen som ble filmet sammen med Trond Giske på Bar Vulkan.

Kvinnen har fortalt at VG fabrikkerte hennes sitat.

– Vi tror ikke at Sofie lyver og stoler på henne. Det er forskjell på det som er sagt i ord, og det man mener gir et riktig bilde av det som skjedde. Behandlingen av henne som kilde beklager vi, sier Håndlykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktør Geir Steiro fulgte opp dette med å understreke at han stiller seg bak konklusjonen i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gard Steiro: – VG har gjort feil

– Jeg er takknemlig for rapporten som foreligger og arbeidet som ligger bak. Rapporten er grundig og gir et dekkende bilde av VGs arbeid før og etter publiseringen. Vi kan ikke skru tiden tilbake, men vi skal være transparent i oppfølgningen, og det mener jeg VG har vært i denne saken, sier Steiro.

– Om publikums tillit er svekket, er jeg sikker på at den kan gjenvinnes. Jeg er sikker fordi jeg leder en svært kompetent redaksjon som leverer journalistikk som gjør en forskjell, understreker han.

Steiro sier at både redaksjonen og enkeltpersoner har vært utsatt for sterkt press den siste tiden.

– Det er noe vi som en hardtslående avis må tåle. Vi må også tåle kritiske spørsmål fra mediene. Det har vært en nyttig erfaring å oppleve dette fra den andre siden. Jeg kommer til å ta med meg disse erfaringene videre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Torry Pedersen slår fast at VG-redaktør Gard Steiro har styrets fulle tillit og sier at det ikke har vært noe anliggende for styret å diskutere konsekvenser for Gard Steiro i denne saken.

(Saken fortsetter under)

Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken. Mediehuset legger fram evalueringen onsdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken. Mediehuset legger fram evalueringen onsdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

VG-journalist tar permisjon

Under pressekonferansen ble det informert at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy tar seks måneders permisjon. Til NRK sier journalist Skarvøy at han ikke håndterte saken på en god måte som journalist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ansvaret for å ivareta uerfarne kilder som ikke har hatt kontakt med medier før. I denne saken, ivaretok jeg ikke Sofie på en god måte. Det er jeg veldig lei meg for, og jeg har enorm forståelse for at Sofie har opplevd den siste tiden som belastende, sier Skarvøy.

Sofie er kvinnen på den mye omtalte videoen sammen med Trond Giske på Bar Vulkan.

Skarvøy står fast overfor NRK at han har sitert Sofie riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå, enn det hun fortalte meg de samtalene vi hadde sammen, sier Skarvøy.

– Jeg har ikke fabrikkert et sitat. Det ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie. Det er basert på hennes opplevelser med Trond Giske på Bar Vulkan, sier han til Medier24.

Steiro vil ikke kommentere Skarvøys utsagn og henviser til at han står fullt ut bak konklusjonene i rapporten.

– Det får stå for hans regning, sa Steiro om Skarvøys uttalelser.

Både Steiro og Håndlykken slo fast under pressekonferansen at den unge kvinnen ble utsatt for press og ledende spørsmål.

VG beklager overfor Trond Giske

Under pressekonferansen onsdag kveld sa VGs nyhetsredaktør Tora Bakken Håndlykken at VG beklager overfor alle parter, også Trond Giske.

– Vi beklager denne saken overfor alle involverte, også Trond Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gjort feil, og det har vi beklaget. Vi har høye krav til kvalitet i det vi gjør. Når vi gjør en feil, så skal vi beklage. Det har vært viktig for oss å snu alle steiner. Vi skulle helst sett at vi kunne lagt fram arbeidet tidligere, sier Håndlykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mener Giske kan kreve erstatning fra VG

Fjernet beskrivelse og bekymringsmelding

I oppdatert versjon av VG-artikkelen om videoen med Trond Giske er beskrivelsen av Giskes oppførsel fjernet, det samme er bekymringsmeldingen sendt til Ap.

I den opprinnelige versjonen av artikkelen lå det inne en beskrivelse av at «Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser».

– Beskrivelsen var tatt med på bakgrunn av en forståelse av situasjonen som ikke er riktig, og ble fjernet fra manus 27. mars , skriver VG i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG har også fjernet bekymringsmeldingen som ble sendt til Arbeiderpartiet vedrørende Giskes oppførsel på videoen.

– Den inneholder opplysninger det ikke er dekning for, og skaper et feil inntrykk av hendelsen, skriver avisa.

Det var nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, som sendte inn bekymringsmeldingen som nå er fjernet. Sandli trakk seg 14. mars fra sine verv i Fagforbundet.

Samme kveld sa kvinnen til NRK at videoen «ser verre ut enn det var», og at hun og venninnen opplevde det som skjedde som «uproblematisk og greit».

VIDEO: Se hele pressekonferansen her:

Fakta om VG-saken

* 17. februar: Trond Giske (Ap) og lederen av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Jorodd Asphjell, er på Bar Vulkan i Oslo, der Giske blir filmet dansende med en ung kvinne. Mot kvinnens ønske blir videoen delt, blant annet med medlemmer av Fagforbundet.

* 18. februar: Giske kunngjør at han stiller som kandidat til nestledervervet i Trøndelag Ap. Samme dag sender to tillitsvalgte i Fagforbundet, Knut Sandli og Terje Ferstad, en bekymringsmelding om dansevideoen til partisekretær Kjersti Stenseng.

* 20. februar: Giske blir enstemmig innstilt som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

* 21. februar: VG publiserer en artikkel om dansevideoen, og der siteres kvinnen på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.» Overfor NRK understreker hun at situasjonen ikke var ubehagelig og at hun opplevde det hele som uproblematisk.

* 22. februar: Giske trekker sitt kandidatur til arbeidsutvalget i Trøndelag, og valgkomiteen vraker ham til alle verv.

* 27. februar: Fagforbundet i Oslo starter en intern gransking av Sandli og Ferstad som sendte bekymringsmeldinger.

* 14. mars: Både Sandli og Ferstad trekker seg fra sine verv i Fagforbundet.

* 20. mars: I et intervju med TV 2 retter kvinnen kraftig kritikk mot VGs behandling av henne. Hun hevder avisa med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen. VGs sjefredaktør Gard Steiro beklager saken.

* 21. mars: VG har krisemøte, avisen tar selvkritikk, journalisten får ikke lenger jobbe med egne saker. Samtidig påpeker Jorodd Asphjell at beslutningen om å vrake Giskes kandidatur ble direkte påvirket av dansevideoen og VGs artikkel.

* 27. mars: VG legger fram sin interne gransking av saken.