Flere dyreeiere blir anmeldt til politiet

Mattilsynet avdekket et rekordhøyt antall tilfeller av vanskjøtsel av dyr i 2018, viser tilsynets årsrapport. Disse kyrne har det imidlertid bra. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Mattilsynet avdekket et rekordhøyt antall tilfeller av vanskjøtsel av dyr i 2018, viser tilsynets årsrapport. Disse kyrne har det imidlertid bra. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Antall dyreeiere som har fått forbud mot å drive med dyr, ble mer enn doblet fra 2017 til 2018. Mattilsynet har anmeldt flere dyreeiere til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er viktig for norsk dyrevelferd å slå ned på dyreeiere som ikke behandler dyra bra. Mattilsynet bruker strenge virkemidler mot dyreeiere som bryter regelverket for dyrevelferd, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i en pressemelding.

I 2018 ble det avdekket flere tilfeller der dyr ble alvorlig vanskjøttet enn tidligere år, viser årsrapporten fra Mattilsynet. I fjor mottok Mattilsynet rekordhøye 12.666 bekymringsmeldinger. De fleste handler om kjæledyr, men det kommer også mange meldinger om hester og en del om produksjonsdyr.

I fjor utførte Mattilsynet tilsyn med dyrevelferden i 7.857 dyrehold. 78 dyreholdere fikk aktivitetsforbud, og det ble avviklet 81 dyrehold. Alvorlig vanskjøtsel av dyr ble avdekket i 63 dyrehold, en økning fra 42 tilfeller i 2016 og 46 i 2017.

Økningen gjelder særlig kjæledyr, men også storfe og sau. For svin er det en nedgang fra de to årene før.